Če želite dočakati visoko starost brez bolezni, prenehajte uživati izdelke, ki vsebujejo palmovo olje.
Kako prepoznati izdelke, ki vsebujejo palmovo olje / foto depositphotos.com
Možganska kap, srčni infarkt, debelost, bolezni srca in ožilja ter celo rak – vse to po mnenju znanstvenikov lahko povzroči uživanje palmovega olja. Izdelki, ki vsebujejo palmovo olje, so tako pogosti, da se nevarnosti morda niti ne zavedate. Zato je vredno vedeti, kako je palmovo olje prikrito v sestavi in kako ne nasedati “vabi” brezvestnih proizvajalcev.
V tem članku vam bo Moje povedal, kako prepoznati palmovo olje v mlečnih izdelkih.
Palmovo olje v trdem in topljenem siru: kako ga prepoznati
Če ne veste, kako prepoznati palmovo olje v siru, in menite, da je to težko, poskusite na nekaj preprostih načinov. Prepoznavanje “sovražnika” je zelo enostavno. Za razlikovanje med pravim sirom in palmovim sirom potrebujete ultravijolično svetilko. Naravni sir bo pod svetlobo takšne svetilke rumen, če pa se na izdelku pojavijo bele ali modre “lise”, gledate sir s škodljivimi rastlinskimi maščobami.
Vredno je vedeti tudi, kako doma preveriti trdi sir. Preprosto poskusite majhen košček in ocenite njegov okus. Da bi razumeli, za kaj gre, se je treba zavedati, kako je sir narejen iz palmovega olja – nevarne rastlinske maščobe so dodane z razlogom, vendar zato, da je izdelek cenejši. Posledično zaradi tega trpi okus, sam sir pa se ohrani veliko dlje kot naravni sir. Zato boste ob okušanju kosa naravnega sira začutili prijeten priokus. Če pa je sir narejen iz palmovega olja, bo bodisi popolnoma brez okusa bodisi čim bolj “kemičen” in sladek.
Tovarniški sir brez palmovega olja pa je še lažje najti. Pravi topljeni sir bo okusen, raztegljiv. Izdelek s palmovim oljem pa je bolj podoben plastelinu – kos brez okusa z nerazumljivo konsistenco.
Ugotoviti prisotnost palmovega olja v olju je enostavno tudi doma/ foto depositphotos.com
Kako prepoznati “sovražnika” v maslu
Da bi razumeli, kako prepoznati palmovo olje v maslu, se je preprosto vredno spomniti na “domače” maslo, ki ste ga nekoč lahko poskusili pri babici ali na vasi. Pravo maslo bo v ponvi šumelo in lepo dišalo, medtem ko se bo palmovo olje samo razmazalo in začelo peči.
Če je v maslu palmovo olje, lahko ugotovite, ne da bi ga segreli v ponvi. Preprosto pustite košček izdelka na sobni temperaturi. Če se na njem pojavijo kapljice, gre za palmovo olje.
Palmovo olje v mleku in kisli smetani
Kako ugotoviti, da je v mleku palmovo olje? Bodite pozorni na rok trajanja! Naravnega mleka brez dodatkov in dodatne maščobe ni mogoče skladiščiti več mesecev. Prav tako bodite pozorni na okus in barvo. Mleko brez palmovega olja ne bo popolnoma belo in svetlo obarvano.
Vredno je vedeti tudi, kako določiti palmovo olje v kisli smetani. V ta namen morate opraviti preprost test – kislo smetano postavite v hladilnik. Če po njem izdelek postane gost, je to naravno. Če kisla smetana ostane tekoča – pred vami je palmovo olje. Kislo smetano lahko preizkusite tudi, če jo postavite v topel prostor. Na toplem se bo naravni izdelek začel sesirjati, od njega se bo ločila sirotka. Vendar se kisla smetana s palmovim oljem tudi po segrevanju ne bo spremenila.
Izdelki, ki vsebujejo palmovo olje, so shranjeni dlje kot običajno / foto depositphotos.com
Kako prepoznati palmovo olje v sestavi izdelka
Številni proizvajalci se zavedajo, da bo prisotnost palmovega olja v njihovih izdelkih odvrnila kupce. Zato poskušajo nevarno maščobo “prikriti”. Kako je palmovo olje označeno: “rastlinska maščoba” ali “palmitinska kislina”.
Vendar se lahko blagovne znamke, ki uporabljajo palmovo olje, zatečejo k drugim trikom. Tako na primer sploh ne navedejo prisotnosti škodljivega aditiva v izdelku ali pa ga napišejo s premajhno pisavo. Vendar je vse skupaj lahko razumeti brez podrobnega preučevanja sestave. Izdelki, ki vsebujejo palmovo olje, se skladiščijo dlje kot običajno, zato če vidite, da se izdelek lahko skladišči več mesecev, imate pred seboj nevarno rastlinsko maščobo.
Preberite si tudi: “V primeru, da je v Sloveniji veliko oljčnega olja, se lahko zgodi, da se v njem nahaja tudi olje:
Spomnimo, prej je Moje že poročal, kako pred kuhanjem obdelati jetra.