Opomnik za gostiteljice: s čim nadomestiti maslo in rastlinsko olje pri peki

Povedali vam bomo, kaj nadomesti maslo ali rastlinsko olje ter zakaj in kdaj bi morali poiskati alternativo.

Maslo in rastlinsko olje lahko nadomestite z različnimi izdelki / depositphotos.com

Vsaki gospodinji se je že zgodilo, da je začela peči, med peko pa ugotovila, da zahtevane sestavine ni na voljo. Poleg tega obstajajo sitije, ko določenega izdelka ne morete uporabiti (na primer masla) – škodoval bi ljudem s posamezno laktozno intoleranco.

S čim nadomestiti maslo v pečeni hrani in kaj storiti, če ni rastlinskega olja – preberite v gradivu.

Kako nadomestiti maslo v mafinih in drugem pecivu

Pomembno je razumeti, da je takšna alternativa mogoča le pri testu – za pripravo kreme ali glazure je bolje uporabiti le takšen izdelek. Dejstvo je, da je maslo zgoščevalec, brez katerega bo struktura testa motena in pecivo se ne bo izšlo tako, kot ste želeli.

Če ne veste, s čim bi nadomestili maslo v peščenem, listnatem, kvašenem ali katerem koli drugem testu, poskusite naslednje možnosti:

  • prečiščeno maslo – pri segrevanju izdelka ostane mlečna maščoba, laktoza izgine, izdelek pa dobi neverjeten kremast okus;
  • rastlinsko, kokosovo, arašidovo, koruzno in oljčno olje – idealno za recepte s pp in za ljudi, ki ne prenašajo laktoze;
  • Grški jogurt in kisla smetana – se lahko uporabljajo, če ni težav s prebavljivostjo mlečnih izdelkov.

Uporabite lahko tudi sadni in zelenjavni pire – je primeren, če želite zmanjšati vsebnost kalorij v pecivu.

S čim lahko nadomestimo rastlinsko olje pri peki – možnosti

Alternativo temu izdelku lahko poiščete, kadar želite pecivu dati kremast okus, aromo in ustvariti nežnejšo strukturo. Upoštevajte, da se z dodajanjem “težjega” izdelka poveča kalorična vrednost mafina ali peciva. Možnosti zamenjave so naslednje:

  • navadno maslo ali prečiščeno maslo;
  • grški jogurt ali kisla smetana;
  • sadni in zelenjavni pireji.

Poleg tega je zadnja točka idealna, če se prehranjujete pravilno, ne želite dodatnih kalorij in na splošno želite dobiti “enostavno” za želodec in postavo pecivo.

Kako nadomestiti maslo z rastlinskim oljem in obratno

Ne pozabite, da je najpomembnejše pravilo upoštevanje razmerij, da ne pokvarite strukture testa. Kokos, stopljeno maslo, grški jogurt in kisla smetana nadomestite maslo (ki ga nadomesti) v razmerju 1:1.

Sončnično olje, oljčno olje, koruzno olje, arašidovo olje – razmerje 10:8, pri čemer je rastlinskega izdelka manj kot maslenega izdelka, npr:

  • 10 gramov masla – 8 gramov rastlinskega olja;
  • 50 gramov masla – 40 gramov rastlinskega olja;
  • 100 gramov masla – 80 gramov rastlinskega olja;
  • 200 gramov masla – 160 gramov rastlinskega olja.

Kot nadomestek lahko uporabite tudi margarina v razmerju 1:1, vendar ne pozabite, da takšen izdelek vsebuje škodljive transmaščobe, zato se z njim ne smete pretirano ukvarjati – bolje je izbrati bolj zdravo alternativo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc