Okus bo grozen: v katerem loncu je popolnoma nemogoče skuhati marmelado.

Sezona za izdelavo marmelade se običajno začne poleti in traja do jeseni. Glavred je ugotovil, v čem je dobro kuhati marmelado in kaj je treba pri tem upoštevati.

V katerem loncu ne smemo kuhati marmelade – posoda za kuhanje marmelade, / Collage Glavred, foto: Moje, posnetek zaslona iz videoposnetka

Marmelado in druge konzerve pripravljamo, da ohranimo pridelek za zimo in uživamo v domačih dobrotah v hladnih mesecih. Vendar vsi ne vedo, v katerih posodah iz katerega materiala je primerno kuhati marmelado.

Če vas zanima več o tem, kaj lahko naredite iz ostankov lanske marmelade, vam priporočamo naše gradivo: V kleti zavzema le prostor: kaj lahko naredite iz stare marmelade.

Ali je mogoče kuhati marmelado v aluminijastem loncu

Uporabnik spletnega foruma Quora je strokovnjakom za konzerviranje postavil naslednje vprašanje:

“Ali je marmelado mogoče kuhati v aluminijastem loncu?” je zapisal.

V odgovoru je ena od uporabnic z imenom Andrea zapisala, da se s konzerviranjem ukvarja že več kot 40 let in da za kuhanje marmelade ne priporoča uporabe aluminijaste posode.

“Zaradi kisline v sadju in limoninega soka, ki ga dodate, lahko dobi rahlo kovinski okus. Prav tako lahko marmelado zažge, saj se zelo hitro segreje in ne nežno, kar lahko privede tudi do vrenja. Prosimo, da izberete varno posodo z nelepljivo prevleko ali iz nerjavečega jekla, ki se ne prijema. Vi in vaša marmelada sta tega vredna!” svetuje.

Kako lahko aluminijasta ponev pokvari marmelado

Bob Davies, izvršni direktor podjetja, ki proizvaja aluminijaste izdelke, je dejal, da lahko kisla hrana povzroči, da se aluminijasta posoda razbarva in daje hrani kovinski okus. Marmelada je običajno precej kisla, zato je ne smemo kuhati v aluminijastih posodah.

Nekaj stvari lahko storite, da bi zmanjšali tveganje izpiranja:

  • Izogibajte se uporabi kislih živil, kot so agrumi ali paradižnik, v aluminijastih loncih in ponvah.
  • Ne prekuhavajte hrane v aluminijastih loncih in ponvah.
  • Poskrbite, da bodo aluminijasti lonci in ponve pred uporabo ustrezno očiščeni in začinjeni.

Z upoštevanjem teh navodil lahko zmanjšate tveganje izpiranja.

Poudarja, da je treba upoštevati tudi vrsto aluminijaste posode, ki jo uporabljate.

Bob Davis poudarja, da je posoda iz anodiziranega aluminija prevlečena s plastjo oksida, zaradi česar ni reaktivna in je trpežnejša od drugih vrst aluminijaste posode. Poleg tega nelepljiva prevleka pomaga preprečevati prijemanje in olajša čiščenje.

“Če imate ponev iz anodiziranega aluminija, jo lahko varno uporabljate za kuhanje marmelade. Če pa niste prepričani, ali je vaša ponev anodizirana, se raje prepričajte in uporabite drugo vrsto ponve. Če nimate prevlečene aluminijaste ponve, ki bi jo radi uporabili za kuhanje marmelade, jo obložite s pergamentnim papirjem ali drugo za živila varno pregrado ali pa uporabite prej omenjena priporočila,” je zapisal.

Kaj je Quora

Quora je spletna stran z družabnimi vprašanji in odgovori ter spletna tržnica znanja s sedežem v Mountain Viewu v Kaliforniji. Ustanovljena je bila 25. junija 2009, javno dostopna pa je postala 21. junija 2010. Uporabniki lahko sodelujejo z urejanjem vprašanj in komentiranjem odgovorov drugih uporabnikov. Po podatkih Wikipedije je imela spletna stran leta 2020 300 milijonov mesečnih obiskovalcev.

Ali lahko marmelado skuhate v emajlirani posodi – Ali lahko marmelado skuhate v litoželeznem loncu

Denise Ruggiano, ki je študirala medicino in javno zdravje na kolidžu Staten Island (diplomirala leta 1987), svetuje, da za kuhanje marmelade uporabljate emajlirane litoželezne ali jeklene posode.

“Edina stvar, ki je pomembna, je odličen lonec. Enako sem uporabljala lonce iz nerjavečega jekla in lonce iz emajliranega litega železa (nizozemske pečice), in čeprav se oba dobro obneseta, je slednji najboljši, ker zna toploto porazdeliti po celotnem dnu lonca, kar pripomore k enakomernemu kuhanju marmelade,” je zapisala.

Katera posoda je primerna za kuhanje marmelade

Strokovnjaki za kuhanje poudarjajo, da je za kuhanje marmelade idealna bakrena posoda, če želite investirati.

“Toploto prevaja bolj enakomerno kot nerjaveče jeklo, zato je manjša verjetnost, da se zažge. Vendar se bo obnesla tudi težka posoda iz nerjavečega jekla ali prevlečenega litega železa. Izberite širšo ponev, ne višje: večja površina pomeni enakomernejše kuhanje in hitrejše izhlapevanje vlage,” povzema The New York Times.

Kaj veste o časopisu The New York Times?

The New York Times je ameriški dnevni časopis s sedežem v New Yorku. New York Times poroča o domačih, nacionalnih in mednarodnih novicah ter objavlja članke, preiskovalna poročila in recenzije. kot eden najstarejših časopisov v Združenih državah Amerike je eden glavnih časopisov v državi. Od leta 2023 je časopis The New York Times prejel 137 Pulitzerjevih nagrad, navaja Wikipedija.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Če opazite napako, označite potrebno besedilo in pritisnite Ctrl+Enter ter o tem obvestite uredništvo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc