Ali je treba z jeter odstraniti film in kako to storiti pravilno – izvedeti v gradivu Moje.
Kako izboljšati okus jeter / depositphotos.com
Jetra vsebujejo ogromno koristnih snovi, makro- in mikroelementov. Nutricionisti se osredotočajo na železo in vitamin A – ti sestavini izboljšujeta strjevanje krvi, vplivata na preprečevanje nastanka sečnih kamnov in telo oskrbujeta z esencialnimi vitamini.
Moje vam bo povedal, kako se znebiti neprijetnega vonja po jetrih in odstraniti film, da bo jed okusna.
Kako očistiti goveja jetra žolčnih vodov in filma
Izkušeni kuharji pravijo, da je film najlažje odstraniti z zamrznjenega kosa. Če ste kupili prav tak izdelek in zdaj poskušate ugotoviti, kako odstraniti film z zamrznjenih jeter, potem jetra preprosto dajte v vrelo vodo. Čez nekaj časa se bo folija zmehčala, sama jetra pa ne, zato lahko folijo odtrgate z nožem in jo odtrgate tako, da jo potegnete proti sebi.
Preberi tudi:
Če ste v trgovini kupili kos ohlajenih jeter, bo tehnologija odstranjevanja filma nekoliko drugačna. Na voljo imate tri možnosti:
- jetra poparite z vrelo vodo, naredite rez, podtaknite palec pod folijo in jo s prsti odtrgajte z jeter;
- pomočite prste v sol, potresite jetra z njo, naredite rez v folijo in jo z rokami odstranite s kosa;
- jetra položite v ledeno vodo, po dveh minutah jih poparite z vrelo vodo, naredite rez in odstranite folijo z jeter.
Mimogrede, metoda s soljo je uporabna tudi za preventivo – če so goveja jetra rahlo grenka, bo naravni konzervans pomagal odpraviti to nadležno nesporazumsko stanje.
Ali odstraniti film s svinjskih jeter – nasveti
Svinjska jetra imajo tanek film, zato ga je veliko težje odstraniti kot pri govejih jetrih. Kljub temu jo je nujno treba odstraniti, sicer se bo jed pokvarila. Dejstvo je, da bo svinjina med kuhanjem postala trda prav zaradi te plasti, še posebej, če ne odstranite le te, ampak tudi žolčnih vodov, ki bodo dali grenkobo. Jetra je bolje obdelati na naslednji način – narežite jih na majhne kose, pri čemer obidite žile, nato pa iz majhnih kosov izrežite žolčne kanale in odstranite folijo.
Kako odstraniti film iz piščančjih jeter – Lifehack
Zelo malo gospodinj odstrani film s piščančjih jeter – je tanek in mehak, okus se skoraj ne pokvari, zato ne želite po nepotrebnem izgubljati časa. Pravzaprav je v tem zdrava pamet – iz piščančjih stranskih proizvodov je treba odstraniti žolčevode in velike žile, filma pa ni mogoče odstraniti.
Koristen življenjski trikČe piščančja jetra pred kuhanjem 1-2 uri namakate v mleku, boste dobili nežno jed, ki se bo topila v ustih.
Kako najbolje namočiti jetra, da se odstrani neprijeten vonj?
Včasih se lahko zgodi, da se po nakupu jeter in prenosu domov pojavi neprijeten vonj. Razlogov za ta vonj je več:
- izdelek je zelo star;
- prodajalec ni upošteval pravil o skladiščenju jeter;
- žival je poginila zaradi bolezni.
Kakovostna jetra ne dišijo po ničemer, neprijeten vonj pa pomeni, da je izdelek nevaren za ljudi. Obstaja več načinov, kako se znebiti neprijetnega vonja:
- jetra namočite v hladno vodo ali mleko in tekočino večkrat zamenjajte;
- pustite jetra čez noč v raztopini kisa, soli in sladkorja;
- jetra 15 minut namakamo v raztopini mangana in nato 30 minut v mleku.
Jetra lahko tudi nekaj časa namakate v slani vodi, nato pa jih poparite z vrelo vodo. Ne glede na to, katero možnost boste izbrali – na koncu pripravljalnih postopkov bo treba jetra temeljito oprati pod tekočo vodo.