Očitne skrivnosti kislega zelja: kako ne pokvariti “kraljice” mize

Preberite, kako dolgo naj bo zelje kislo in s čim ga pokrijemo, da ga ne pokvarimo, na portalu Moje.

Skrivnosti kislega zelja: kako dolgo kisati in s čim pokriti / foto depositphotos.com

Kislo zelje je pozimi odličen prigrizek. Prileglo se bo vsaki mizi, saj je tisto, kar imajo naši državljani že od nekdaj radi. Kislo zelje je precej enostavno pripraviti, vendar gospodinje pogosto delajo na videz nepomembne napake, ki vse pokvarijo.

Moje je izvedel, koliko zelja mora biti kislega in s čim ga je treba pokriti, da se ne pokvari.

Ali je treba zelje pri kisanju močno zdrobiti.

Nekatere gospodinje menijo, da je dovolj, če zelje preprosto narežemo in zalijemo s slanico, vendar to ne drži povsem. Preden damo zelje v posodo, ga je treba posoliti in z rokami zdrobiti, nato pa mu dodamo korenje.

Pri tem je najpomembneje, da ne pretiravate. Gre za to, da če boste zelje preveč zmečkali, bo pri kisanju postalo premehko, kar pomeni, da se boste prikrajšali za užitek pri hrustanju.

Koliko dni se zelje duši pod pritiskom

Druga pomembna niansa je trajanje kislega zelja. Če ga hranimo zelo dolgo, bo postalo neokusno, kislo in premehko. Če se postopek prekine prezgodaj, bo izdelek surov in neokusen.

Običajno zelje od dneva zlaganja do postrežbe potrebuje od pet do sedem dni. Vse je odvisno od količine zelja, natančnosti tehnologije in pogojev skladiščenja.

Preberite si tudi: “V času, ko je zelje v Sloveniji v uporabi, je treba izločiti zelje, ki je v uporabi:

Kolikokrat na dan morate prekuhati kislo zelje

Ne smemo pozabiti, da je treba zelje preluknjati tudi zaradi kvasenja. To je treba storiti zelo previdno, saj lahko po pomoti ustavite proces fermentacije. Da bi se izognili težavam in na koncu dobili okusno zelje, prebodite zavihek tako, da ne sega 1/10 do dna.

Če je zelje veliko do 5 kg, ga lahko prebodete enkrat na dan. Če se boste odločili za večjo količino, boste morali zelje prebadati dvakrat na dan.

S čim prekriti kislo zelje

Druga pomembna novost pri kislem zelju je, s čim ga pokrijemo. Tu je vse preprosto. Zelje za kisanje lahko pokrijete s sterilizirano gazo. Poleg tega so v ta namen odlični tudi čisti listi zelja, na katere morate položiti čist krožnik. Utež se na krožnik postavi kot zadnja, v ta namen lahko uporabite kozarec z vodo ali čist kamen.

Ali lahko kislo zelje pokrijemo

Mnoge gospodinje rade shranijo kislo zelje za zimo, vendar se pojavi vprašanje: “Kako ga shraniti?”. Kislo zelje je mogoče zapreti v kozarce tako kot drugo zelenjavo. Izdelek dobro prenaša sterilizacijo.

Ni skrivnost, da se pripravki dobro shranjujejo v kozarcih s kovinskimi pokrovi, in kislo zelje ni izjema. Če se boste držali tehnologije, bo zelje ostalo okusno in hrustljavo tudi po daljšem skladiščenju.

Mimogrede, prej je Moje pisal, kako kisati zelje hrustljavo in v katerih dneh je to najbolje storiti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc