Danes obstaja veliko nadomestkov za pšenično moko, kar odpira široko polje za kulinarične poskuse.
Kako najbolje nadomestiti moko – priljubljene možnosti / foto depositphotos.com
Ste pozabili kupiti moko ali je ni v trgovinah, želite kuhati brezglutenske dobrote ali pa si le duša zaželi kulinaričnih eksperimentov – razlogi za iskanje, s čim lahko nadomestite pšenično moko pri peki, tema.
Na srečo obstaja veliko možnosti, kaj lahko dodate v testo namesto moke, in te izdelke boste zagotovo našli, če ne v vašem domu, pa zagotovo na policah trgovin. Konkretne primere, s čim lahko nadomestite moko v mafinih, palačinkah, kruhu in drugih pekovskih izdelkih – vam pove Moje.
Med priljubljenimi možnostmi za nadomeščanje moke pri peki so kokosova, mandljeva, ovsena in lečna moka. Kakšen je najboljši način nadomeščanja moke v receptu, je odvisno od okusov jedi. Na primer, ovsena in lečna moka sta najboljši možnosti za slane jedi. Kokosova moka je odlična alternativa za zamenjavo moke v pecivu. Ovsena moka je odlična alternativa za zamenjavo moke v palačinkah.
S čim lahko nadomestite moko v keksu – recept za brezglutensko poslastico
Sestavine:
- 1,5 skodelice mandljeve moke;
- 0,5 skodelice kokosove moke;
- sredstvo za vzhajanje (1 čajna žlička);
- ščepec soli;
- 3 jajca;
- 0,5 skodelice sladkorja ali drugega sladila po vašem okusu;
- 0,5 skodelice masla;
- 0,5 skodelice mleka (na primer kravjega ali kokosovega).
Priprava te jedi se ne razlikuje veliko od priprave keksov iz pšenične moke. Vse sestavine zmešajte v veliki skledi, dokler niso gladke. Mešanico pošljite peči v pekač, kar lahko traja približno pol ure. Optimalna temperatura je približno 180 stopinj Celzija. Ali je keks pripravljen, preverite z zobotrebcem. Če ostane suha, je kolač pripravljen.
Brez pšenice in z malo kalorijami – kako nadomestiti moko v palačinkah
Sestavine:
- koruzni škrob – 60 gramov;
- kefir – 120 ml;
- 1 jajce;
- sladkor ali nadomestek sladkorja – po okusu;
- sredstvo za vzhajanje;
- ščepec soli.
Za palačinke je primerna skoraj vsaka moka (v običajnem receptu jo dodajte namesto pšenične v enakem razmerju), vendar ne samo.
Morda vas je na primer zanimalo, ali lahko pri palačinkah moko nadomestite s škrobom. Tudi na to vprašanje bo odgovor pozitiven. Poleg tega bodo palačinke okusne in se ne bodo odlagale v stranicah.
Samo združite vse sestavine, temeljito premešajte z metlico in ocvrite do zlate barve (bolje na srednjem ognju – takrat se ne bo zažgalo).
Kako nadomestiti moko v testu za pico – odličen recept z lečo
Sestavine:
- 300 gramov lečje moke (plus dodatna za posip);
- 300 ml tople vode (ne toplejše od 40 stopinj Celzija);
- 2 čajni žlički suhega kvasa;
- 1 čajna žlička sladkorja;
- 2 žlici sončničnega ali oljčnega olja;
- 1 čajna žlička soli.
Začnite s pripravo opare. Zmešajte vodo, kvas in sladkor ter počakajte, da se aktivirajo. Nato vlijte moko, dodajte maslo in gnetite testo, dokler ne postane gladko in prožno. Prestavite na toplo mesto – testo se mora podvojiti. Nato ga lahko razvaljate, dodate omako, prelive in uživate v bombastični pici iz nenavadnega testa.
S čim lahko nadomestimo moko v kruhu – preprost in cenovno ugoden recept
Sestavine:
- 360 ml tople vode (približno 40 stopinj Celzija);
- suhi kvas (2 čajni žlički);
- 1 čajna žlička sladkorja;
- 2 žlici rastlinskega olja (lahko tudi oljčno olje);
- 1 čajna žlička soli:
- 450 g ovsene moke (plus dodatna za posipanje).
V veliki skledi zmešajte vodo, kvas in sladkor. Skledo pokrijte z brisačo in pustite stati 5 minut, da se kvas aktivira. Dodajte oljčno olje, sol in ovseno moko. Testo pregnetite v gladko testo. Testo prenesite v naoljeno skledo, pokrijte z brisačo in pustite na toplem mestu eno uro ali dokler se testo ne podvoji.
Preberi tudi: “Vmesno testo je treba pripraviti v obliki testa:
Testo razdelite na dva dela in ju oblikujte v kroglice. Kroglice položite na naoljen ali s pergamentnim papirjem obložen pekač. Pekač pokrijte z brisačo in pustite vzhajati 30 minut.
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Kruh pecite v pečici 30-35 minut ali dokler se ne zlato rjavo zapeče. Počakajte, da se kruh ohladi, preden ga narežete in postrežete.