Nikoli jih ne zamrznite: 7 živil, ki jih ne smete hraniti v hladilniku

Veliko živil se v hladilniku pokvari še hitreje kot v topli kuhinji.

Kaj lahko shranimo v hladilniku in česa ne / foto depositphotos.com

Z nastopom toplega vremena intuitivno želimo čim več izdelkov poslati v hladilnik. Zdi se, da se bodo v topli kuhinji v hipu pokvarili, toda v resnici je hladilnik – prostor, v katerem lahko ogromno število izdelkov zvodeni, zgnije ali preprosto izgubi vid in okus veliko hitreje kot pri sobni temperaturi. Moje je izvedel, kateri izdelki se v hladilniku ne pokvarijo in kateri tja ne sodijo.

Še prej pa smo razložili, zakaj vroče jedi ne smete dati v hladilnik in česa je polna.

Katere zelenjave ne smete hraniti v hladilniku in zakaj

Stvari, ki jih lahko hranimo v hladilniku, zagotovo niso vključene v naslednje paradižnik. Zaradi mraza izgubijo okus, postanejo mehki, njihova tekstura se poslabša – preveč zamrznjeni paradižniki postanejo kaša. Če jih shranjujete pri sobni temperaturi, stran od neposredne sončne svetlobe, bodo dlje časa ostali sveži.

Hladilnik je slab tudi za krompir. Če ga pošljete v zamrzovanje, namesto da bi ga shranili v hladnem in temnem prostoru, kjer dobro kroži zrak, se bo povečala vsebnost škroba in sladkorja, zaradi česar bo postal zrnat in sladek.

Razlogi, zakaj ne smete shranjevati čebula V hladilniku, nekaj. Ta aromatična zelenjava, kot tudi česen (tudi v hladilniku ga ne smete pošiljati), saj lahko v hladilniku absorbira vlago in postane mehak ali plesniv. Drugič, lahko poslabša okus in vonj drugih živil, shranjenih v bližini. Ta učinek verjetno ne bo zadovoljil nikogar. Čebulo je bolje shranjevati v hladnem, suhem in dobro prezračevanem prostoru.

Manj očitni razlogi, zakaj kumare ne smejo biti shranjene v hladilniku. Ta zelenjava se ne le hitreje pokvari, če je zamrznjena, ampak se tudi zelo negativno odziva na sosedstvo nekaterih živil v hladilniku (paradižnika, melone, banan in drugih), saj postane grenka in rumena. Kumare je treba shranjevati v hladnem in suhem prostoru, vendar ne v hladilniku, saj tako ne bodo postale vodene in grenke.

Katerega sadja ne smete hraniti v hladilniku in zakaj

Zamrzovanje je lahko ubijalsko za banane и avokado. Do popolne zrelosti jih je najbolje hraniti na sobni temperaturi in šele nato po potrebi v hladilniku.

Citrusi, melone и ananas morda tudi ne bodo preživeli poti do police v hladilniku. Če so shranjeni na hladnem, izgubijo okus in teksturo. Najbolje je, da jih hranite na sobni temperaturi, dokler ne dozorijo, in jih nato takoj pojeste.

7 živil, ki jih ne smete shranjevati v hladilniku – neobičajne izbire

Medtem ko so razlogi, zakaj zelenjava zvodeni v hladilniku, dokaj predvidljivi, pa razlogov, zakaj nekatera druga živila ne sodijo tja, ni tako lahko uganiti. Hlad in vlaga sta na primer škodljiva za pekovskim izdelkom. Zaradi njih hlebci zastarajo in se izsušijo hitreje, kot bi si želeli, in to je odgovor na vprašanje, zakaj kruha ne smemo hraniti v hladilniku.

V hladilniku ni prostora niti za nekatere omake, ki jih marsikdo zagotovo najde na policah vrat hladilnika. Medena Med se na mrazu kristalizira in strdi, izgubi okus in se spremeni v maso, ki je ni mogoče odstraniti z žlico. Pikantne omake v hladilniku izgubijo konsistenco in okus. Obe omaki je najbolje hraniti pri sobni temperaturi.

Kečap, gorčica in sojina omaka v zaprtih, nepredušno zaprtih embalažah se brez hlajenja prav tako ne pokvari, vendar lahko zaradi zamrzovanja izgubi okus. Če je to priporočeno na embalaži, jih je po odprtju vredno poslati v hladilnik.

V hladilniku tudi ni prostora za različne rastlinskih olj. Zaradi mraza se zgostijo in postanejo motna. V tem primeru jih je še vedno mogoče jesti. Toda temu neprijetnemu učinku se lahko zlahka izognete tako, da olja preprosto hranite v hladnem in temnem prostoru, stran od neposredne sončne svetlobe in toplote.

Arašidova pasta v hladilniku se bo spremenila v kamen in ne bo več primerna za mazanje na toast. Da bi preprečili kvarjenje izdelka, ga shranjujte v shrambi, kjer ni tako toplo, in na varnem pred soncem.

Vsekakor ga ne smete poslati v hladilnik kava. Kavna zrna bodo prepojena z vlago in vsemi vrstami vonjav iz hladilnika, aromatiziran napitek pa se bo spremenil v grozen napitek. Hranite ga v nepredušni posodi v hladnem, suhem in temnem prostoru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc