Nikoli ga ne kupujte: najbolj škodljiv sir je bil imenovan

Sir ni le okusen prigrizek, ampak tudi zelo zdrav izdelek, vendar pa niso vse vrste sira takšne.

Vredno je razmisliti, kaj je koristen in škodljiv sir / foto depositphotos.com

Znano je, da so mlečni izdelki zelo koristni. Posebno pozornost si zaslužijo siri, ki so trdi, mehki, s plesnijo in brez nje, slani in pikantni, aromatični in ne tako zelo. Vendar veliko ljudi ne ve, kateri sir je najboljši za zdravje – teh izdelkov je toliko vrst, da se zlahka zmedemo.

Strokovnjaki healthline so nam povedali, kateri sir je najbolj zdrav in dietetičen. Izkazalo se je, da lahko med številnimi vrstami izberete pravo “vitaminsko bombo”.

Kateri sir je najbolje kupiti – 7 najbolj koristnih vrst sira

Mozzarella. Ta vrsta mehkega belega sira, polnega vlage, velja za enega najbolj zdravih. Izdelan je iz kravjega mleka, najdražja mocarela pa je izdelana iz bivoljega mleka. V 28 g takšnega sira je 6 % dnevne vrednosti natrija, 11 % dnevne vrednosti kalcija, 6 g beljakovin in enaka količina maščob ter 1 g ogljikovih hidratov. Mozzarella vsebuje posebne probiotike, ki izboljšujejo delovanje črevesja, krepijo odpornost in zmanjšujejo vnetja v telesu.

Sir s plesnijo. Okus in vonj tega sira nista všeč vsem, vendar ga gurmani zelo obožujejo. Ta vrsta sira je bogata s kalcijem, ki je zelo koristen za kosti in preprečuje nevarnost osteoporoze. V 28 gramih sira s plesnijo je 12 % dnevne vrednosti kalcija, 14 % dnevne vrednosti natrija, 8 gramov maščob, 6 gramov beljakovin in 1 gram ogljikovih hidratov.

Feta. Ta vrsta sira se pogosto dodaja solatam. Mehak, slankast, bel in zelo nežen – točno takšen je feta. Ta sir je koristen za tiste, ki želijo shujšati. Vsebuje namreč posebno kislino, ki je odgovorna za boj proti maščobam. Z 28 grami fete boste dobili 14 % dnevne količine natrija, 11 % dnevne količine kalcija, 4 grame beljakovin, 6 gramov maščob in 1 gram ogljikovih hidratov. – maščob in 1 gram ogljikovih hidratov.

Skuta. Mehka in snežno bela vrsta sira, ki jo pozna skoraj vsak človek. Mnogi ne vedo, vendar je prav skuta, ki je bogata z beljakovinami in natrijem, pomaga pri hujšanju. Če še niste ugotovili, kateri sir velja za najbolj zdravega, je odgovor pred vami. 110 g skute vsebuje 15 % dnevnega vnosa natrija in 9 % kalcija. Takšen obrok vsebuje 12 gramov beljakovin, 5 gramov ogljikovih hidratov in 3 grame maščob.

Ricotta. Ta nasitni sir, ki ga pogosto imenujejo “lahka različica” skute, je bogat z aminokislinami ter se bori proti holesterolu in visokemu krvnemu tlaku. 124 g rikote vsebuje 20 % dnevne vrednosti kalcija, 6 % dnevne vrednosti natrija, 13 g maščob ter po 9 g beljakovin in ogljikovih hidratov.

Parmezan. Ta trdi in aromatični sir je bogat s hranilnimi snovmi, je dober za kosti in ga lahko uživajo ljudje, ki slabo prenašajo živila, ki so preobčutljivi na laktozo. 28 gramov parmezana vsebuje 26 % dnevne vrednosti kalcija, 15 % dnevne vrednosti natrija, 10 g beljakovin ter 7 g maščob in 1 g ogljikovih hidratov.

Čedar. Ta vrsta sira velja za enega najbolj priljubljenih sirov. Čedar je trd in bogat po okusu, vsebuje pa tudi veliko vitamina K, ki je zelo koristen za srce. Ta vrsta sira pomaga v boju proti zamašenim žilam in arterijam. 28 gramov čedarja vsebuje 15 % dnevne vrednosti kalcija, 8 % dnevne vrednosti natrija, 9 gramov maščob, 7 gramov beljakovin in 1 gram ogljikovih hidratov.

Poleg tega pri izbiri med številnimi vrstami tega mlečnega izdelka upoštevajte, kateri sir je najbolj kakovosten. Za kremni sir mascarpone ter parmezan in mocarelo velja, da niso nič manj uporabni, ampak so najvišje kakovosti.

Kateri siri so škodljivi

Čeprav obstaja veliko zdravih vrst sira, je najbolj škodljiva le ena. Strokovnjaki odsvetujejo njegovo pogosto uživanje. topljeni sir. Vsebuje preveč snovi, ki negativno vplivajo na srce. Poleg tega v trgovinah redko najdete topljeni sir z dobro sestavo, saj proizvajalci temu izdelku prepogosto dodajajo veliko kemikalij.

Koliko sira lahko pojeste, ne da bi škodovali svojemu zdravju

Ker vemo, da je sir bogat z vitamini in kalcijem, veliko ljudi zmotno misli, da ga je treba pojesti veliko. Vendar pa velja razmisliti, kaj je pri siru koristno in kaj škodljivo. Gre za to, da presežek kalcija ali natrija ni koristen. Zato na dan ne bi smeli pojesti več kot 40-50 gramov katere koli vrste sira. Edina izjema je skuta, tega lahko pojeste več. Strokovnjaki dnevno normo skute imenujejo majhna porcija (približno 200-250 gramov).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc