Nevarnost zastrupitve: katerih živil ne smete segrevati v mikrovalovni pečici

Povedali vam bomo, zakaj hrane ne smete segrevati v mikrovalovni pečici in katera živila je bolje pripraviti na drug način.

Katerih živil ne smete dati v mikrovalovno pečico – seznam / depositphotos.com

Mikrovalovna pečica – univerzalni in znani kuhinjski aparat, ki ga uporablja skoraj vsak naš rojak. Vendar pa vsi ljudje ne vedo, da na ta način ni mogoče segrevati vseh živil.

Moje je ugotovil, katerih izdelkov nikakor ne smemo dati v mikrovalovno pečico.

Zakaj hrane načeloma ne smete segrevati v mikrovalovni pečici

Obstaja seznam živil, ki se zelo negativno odzivajo na mikrovalovno sevanje, na primer:

  • meso in perutnina – struktura tkiva je motena, iz vlaken se sproščajo rakotvorne snovi in obstaja nevarnost zastrupitve;
  • sadje, jagodičevje in zelišča – koristne snovi izgubijo, namesto tega se aktivirajo nitrati, ki lahko povzročijo gastrointestinalne motnje;
  • krompir – se škrob razgradi, se v telesu aktivneje kopiči, kar vodi v kopičenje maščob;
  • gobe – beljakovine v sestavi spremenijo svojo strukturo, po segrevanju pa se sprostijo nevarne snovi, ki povzročajo želodčne težave.

Ni jasno, zakaj ne morete segrevati vode v mikrovalovni pečici, vendar je tu razlaga bolj fizikalna kot kemična – pečica segreje tekočino bolj kot odprta posoda. Če vodo segrevate v kotličku ali ponvi, lahko temperaturo uravnavate. Pri mikrovalovni pečici te možnosti ni, zato tvegate, da se opečete, ko vzamete skodelico vode iz pečice.

Zakaj jajc ne smete segrevati v mikrovalovni pečici

Kuharji ne priporočajo niti segrevanja niti kuhanja tega izdelka v mikrovalovni pečici. Dejstvo je, da je v sestavi kokošjih in prepeličjih jajc veliko število beljakovin in proteinov, ki negativno reagirajo na mikrovalovne valove. Če pravila ne upoštevate in jajca vseeno postavite v mikrovalovno pečico, se bodo sprostili zdravju nevarni toksini. Poleg tega lahko takšen izdelek sploh eksplodira, kar prav tako ni posebej prijetno, še posebej, če pečice niste nameravali oprati.

Zakaj mleka ne smete segrevati v mikrovalovni pečici

Vseh mlečnih izdelkov, vključno z mlekom, ni priporočljivo segrevati v mikrovalovni pečici. Razlog je v tem, da “mleko” vsebuje koristne bifidobakterije, ki pod vplivom mikrovalovnega obsevanja izginejo. V najboljšem primeru boste spili ali pojedli neuporaben izdelek, v najslabšem pa zastrupljeni, saj se bo mleko zaradi segrevanja skisalo, česar ne boste takoj opazili. Ob upoštevanju te nianse postane jasno, zakaj skute ne smete segrevati v mikrovalovni pečici – izgine lahko tudi zaradi delovanja valovanja.

Zakaj v mikrovalovni pečici ne smete segrevati medu

Pogosto se zgodi, da med zaradi dolgotrajnega skladiščenja začne kristalizirati, zato ga vsak od nas začne segrevati, da bi mu vrnil viskozno strukturo. Vendar bo takšno dejanje privedlo do negativnega rezultata – zaradi visoke temperature bo med izgubil svoje koristne lastnosti, poleg tega pa se lahko, če ga boste predolgo izpostavljali, iz izdelka začnejo sproščati rakotvorne snovi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc