Izkazalo se je, da je treba sveže sadje in zelenjavo čistiti drugače.
Pomembno je, da pravilno operemo sadje in zelenjavo / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Vsako sadje, zelenjava in zelišča – prava vitaminska “bomba”, ki poleti ne stane bajnega denarja, a telesu prinaša ogromno koristi. Moje vam bo povedal, kako pravilno oprati sadje in zelenjavo, da ne bi škodovali vašemu zdravju.
Zakaj in kako umivati sadje in zelenjavo
Vsi naši državljani ne morejo gojiti svežih pridelkov na svoji parceli – prebivalci stanovanjskih blokov kupujejo zelenjavo in sadje v trgovinah in na tržnicah, ne da bi vedeli, v kakšnih pogojih so zrasli. Lahko ste prepričani – tudi najbolj naravni izdelki so bili obdelani z različnimi pripravki proti boleznim in škodljivcem, zato je pomembno, da se pred uživanjem skrbno znebite ne le prahu in umazanije, temveč tudi ostankov teh snovi. Če tega ne storimo, se škodljive sestavine kopičijo v telesu in lahko privedejo celo do zastrupitve.
Dobra in varna možnost je. pranje zelenjave s sodo bikarbono in soljo (sprejemljiva je tudi ločena uporaba teh sestavin). Preden začnete izvajati to priporočilo, je treba razumeti, zakaj je treba zelenjavo umivati s sodo bikarbono. Bistvo je v tem, da sta tako soda bikarbona kot sol naravni konzervansi, ki lahko izdelke očistita ne le onesnaževalcev, temveč tudi kemikalij.
Kako oprati zelenjavo s sodo bikarbono in soljo – navodila
Če želite kakovostno očistiti sveže pridelke, sledite preprostim korakom:
- umijte si roke z milom in vodo;
- odstranite vse nalepke s sadja in zelenjave;
- če so na sadju temne lise ali gnili deli, jih izrežite z nožem;
- vzemite gobo ali čopič, vanj nasujte nekaj soli (sode bikarbone) in izdelek podrgnite;
- sperite s toplo, čisto in filtrirano vodo.
Druga možnost je, da v skledo nalijete toplo vodo, vanjo vmešate 1 žličko soli ali sode bikarbone, zelenjavo in sadje položite v raztopino za 10 minut in nato sperete s čisto vodo. Ta metoda je še posebej dobra za jagodičevje – soda in sol “ubijata” žuželke, zato zagotovo ne boste oleseneli beljakovin, če tega ne želite.
Preberi tudi:
Za čiščenje pridelkov ne smete uporabljati vode iz pipe – v njej je preveč klora in drugih nečistoč, ki ostanejo na sadju, zelenjavi in v vašem telesu.
S čim umivati sadje in zelenjavo
Kako umivati sadje in zelenjavo, ne smete storiti točno, to je s katerim koli alkoholom, milom, detergentom za pomivanje posode in drugimi gospodinjskimi kemikalijami. Številna agresivna čistila niso namenjena hrani, če boste z njimi drgnili sadje ali zelenjavo, boste stvari le še poslabšali. Prav tako svežih pridelkov ne polagajte v pomivalni stroj – uporabite le čisto pomivalno korito, vodo in lastne roke.