Ne kamena sol: zaradi te soli je kislo zelje vedno hrustljavo – toliko soli je treba dodati.

Kislo zelje pripravljajo številne gospodinje, vendar ne doseže popolnega okusa.

Koliko soli in sladkorja za 1 kg zelja – razmerje in triki / kolaž Moje, foto: depositphotos.com

Jesensko ohladitev vedno spremlja aktivno pobiranje pridelkov, ki so ostali na gredici – tudi zelja. Vsi strokovnjaki za prehrano pravijo, da je kislo zelje neverjetno zdrav izdelek, pametne gospodinje pa že leta pripravljajo prigrizek z lastnimi rokami. O tem, koliko soli je treba dati na kislo zelje za čudovit okus – v nadaljevanju gradiva.

Hrustljavo kislo zelje – glavna skrivnost priprave

Kljub temu, da skoraj vsaka ženska v Ukrajini pozna in ve, kako pripraviti to priljubljeno poslastico, le redke razumejo, kako kisati zelje, da postane hrustljavo. Seveda je vse odvisno od soli, vendar ne le od njene količine, temveč tudi od njenega izvora.

Izkušeni kuharji so odkrili, da navadna kamena sol ne daje vedno želenega rezultata – je naravni konzervans in ne zagotavlja hrustljave strukture vložene zelenjave. Jodiranega sploh ne smemo uporabljati – nasprotno, poslabša okus zelja in ga zmehča. Idealna je morska sol. Vsebuje več kot 40 mikro- in makrohranil ter 28-krat manj škodljivih netopnih usedlin. To zagotavlja, da bo vaše kislo zelje hrustljavo, da se bo dlje obdržalo in da ne bo prezgodaj zakisalo.

Poleg tega je jod v morski soli naravnega izvora, za razliko od umetno jodirane različice. Zato kozarci z zeljem in vsemi drugimi konzerviranimi živili ne bodo eksplodirali in okus izdelkov se ne bo spremenil na slabše, še več – lahko ste prepričani, da bo soljenje enakomerno.

Okusno kislo zelje – koliko soli in sladkorja dodati vanj

Obstaja nedotakljivo pravilo, preverjeno s poskusi in napakami različnih gostiteljev. Z dolgoletnim eksperimentiranjem so ugotovili, koliko soli na 1 kg zelja pri kisanju zadostuje, da je zelenjava na koncu popolna. 1 jedilna žlica na vsak kilogram proizvoda. Bolje je uporabiti nekoliko manj sladkorja – približno 0,5 žličke na kilogram, da prigrizek ne bo presladek.

Ne pozabite, da če zelje kisate v plastičnem vedru, loncu ali ne veste, koliko soli potrebujete na trilitrski kozarec kislega zelja, potem se ne osredotočajte na posodo, temveč na količino sesekljanega proizvoda. Seveda je zaželeno, da ga stehtamo, vendar izkušene gospodinje določajo “na oko”. Pri tem je najpomembneje, da ne pretiravate, sicer bo tudi priporočena morska sol pokvarila konzervacijo.

Kislo zelje – recept

To je najpreprostejša različica priprave kislega zelja – potrebujete le glavno zelenjavo in sol. Vzeti morate zelje, ga narezati na majhne slamice in z rokami gnesti, da zelje izpusti sok. Prestavite ga v skledo, potresite s soljo, premešajte in pretlačite v kozarec. Če kisanje opravite v vedru, potem v njem vse te manipulacije tudi opravite, ne da bi zelenjavo kamor koli premaknili.

Preberi tudi: “V času, ko je bilo vloženo v vodo, je bilo v vodo vloženih več kot 50 % vode:

Nato morate prazno posodo pokriti s pokrovom, vendar tako, da vanjo vstopa zrak, torej da je ne zaprete tesno. Pustite ga 2-3 dni, dokler zelenjava ne začne fermentirati. Vzemite dolgo iglo ali nož in v zelje do dna naredite nekaj vbodov, da se sprosti odvečni plin. Nato se bo zelje skisalo samo od sebe, le poskusiti ga boste morali. Ko bo okus ravno pravšnji, lahko posodo zaprete in jo postavite v hladilnik.

Upoštevajte, da ta recept velja za osnovnega – po okusu lahko dodate naribano korenje ali jabolka, rdečo peso ali brusnice, vse druge dodatke, vendar šele potem, ko se je zelje že začelo cediti in ste ga posuli.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc