Ne hitite zavreči ostankov hrane: 3 najboljše jedi, ki jih lahko pripravite iz njih

Kaj skuhati iz ostankov kuhanega riža, mesa ali pite – izveste v članku Moje.

Kaj pripraviti iz ostankov hrane / depositphotos.com

Po praznikih, pojedinah ali preprosto od nezmožnosti, da bi pojedli vso pripravljeno hrano, v hladilniku ostanejo izdelki ali deli jedi. Moje je izvedel, kaj lahko pripravimo iz ostankov pite, kuhanega riža ali mesa.

Prej smo govorili o tem, kaj pripraviti za večerjo v ponvi ali pečici.

Kaj pripraviti iz ostankov enolončnice – sočen burrito

Ta priljubljena mehiška jed je odlična izbira, če želite nekje uporabiti ostanke mesa, gob, stročnic in mletega mesa. Mimogrede, če ne veste, kaj narediti iz ostankov piščanca na žaru, potem lahko naredite burrito – ne boste zgrešili.

Za pripravo boste potrebovali:

  • paradižnik – 3 kosi;
  • meso – 150 g;
  • fižol v konzervi – 150 g;
  • sir – 150 g;
  • čebula – 1 kos;
  • pita – 1 kos;
  • limone – ¼ kosa.
  • česen – 2 stroka;
  • kumina – 1 ščepec;
  • čili – 1 ščepec.

Paradižnike skuhajte, ohladite in olupite lupine. Čebulo in česen olupite in sesekljajte ter jih na rastlinskem olju skupaj s kumino in čilijem zlato prepražite. V ponev dodajte sesekljan paradižnik in sok 1/4 limone ter na srednji temperaturi kuhajte 20 minut. Meso razdelimo na vlakna in ga damo k preostalim sestavinam, dodamo fižol iz konzerve in dušimo še 5-7 minut. List pite razdelite na dva enaka pravokotnika, na vsak del dajte nadev, potresite z naribanim sirom in zvijete. Burrito ocvrite na suhi ponvi in postrezite.

Kaj narediti z ostanki pita kruha – piščančja pečenka

Če ste kupili tanko pito, vendar je niste vse porabili – ne čakajte, da se posuši. Iz nje pripravite okusno enolončnico – prepričani smo, da bodo vaši bližnji navdušeni nad to jedjo.

Za pripravo boste potrebovali:

  • tanka pita – 3 kosi;
  • mleti piščanec – 200 g;
  • sir – 100 g;
  • čebula – 1 kos.
  • mleko – 200 ml;
  • maslo – 2 žlici;
  • pšenična moka – 2 žlici;
  • sol – 2 ščepca;
  • mleti črni poper – 1 ščepec;
  • muškatni orešček – 1 ščepec.

Čebulo drobno sesekljajte in jo v ponvi popražite do zlate barve. Dodajte piščančje meso in ga dušite na zmernem ognju, dokler se popolnoma ne skuha. Izdelke vzemite iz ponve, raztopite maslo s presejano moko. Temeljito premešajte, da ne bo grudic. Prilijte toplo mleko, začinite s poprom, soljo in muškatnim oreščkom.

Omako med mešanjem kuhajte 5 minut, nato v ponev vrnite pečenko in jo skupaj kuhajte še 3-4 minute. Nadev namažite na pita kruh in ga zvijete v zvitke. Vsak zavitek razrežite na tri dele in jih položite v naoljen pekač. Na koncu potresemo z naribanim sirom in pečemo 10 minut pri 180 °C.

Kaj narediti z ostanki kuhanega riža – okusne pite

Kuhan riž lahko ponovno uporabimo, vendar ni več tako okusen, kot je bil na začetku. Zato Moje priporoča, da iz riža pripravite pite na kvasu.

Za pripravo boste potrebovali:

  • pšenična moka – 700 g;
  • voda – 500 ml;
  • sladkor – 3 žlice;
  • rastlinsko olje – 1 žlica;
  • sol – 2 žličke;
  • suhi kvas – 10 g;
  • mleto meso – 150 g;
  • kuhan riž – 150 g.

V topli vodi raztopite kvas, sol in sladkor. Presejte moko, prilijte olje in zamesite testo. Skledo s testom pokrijte z vlažno brisačo in pustite na toplem mestu 1,5 ure. Na rastlinskem olju prepražimo mleto meso, dodamo riž, sol in začimbe. Testo razdelimo na 10 enakih delov in iz vsakega oblikujemo ploščat kruh. Na sredino damo riž (lahko dodamo še kakšno drugo sestavino), popravimo robove, položimo na pekač in pustimo stati 30 minut. Pločevinke premažemo z razžvrkljanim rumenjakom in pečemo 40 minut pri 180 °C.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc