V tem članku boste izvedeli, kaj storiti s pecivom po peki in kako dokončati surovo pito, če je še v pečici ali se je že ohladila.
Nevarno je jesti pito, ki je v notranjosti surova, zato jo morate do konca speči / foto: depositphotos.com
Dišeče pite skoraj nikogar ne pustijo ravnodušnega. Ta okusna jed pogosto velja za vizitko izkušene gostiteljice. Vendar se včasih zgodi, da se pita izkaže za surovo. Nepečeno testo v notranjosti pokvari celotno jed.
Ni se treba razburjati pred časom, vse se da popraviti. V nadaljevanju vam bomo povedali, kaj storiti, če je pita v notranjosti surova. Najprej pa si oglejmo osnove.
Kako ugotoviti, ali je pita pripravljena – natančna metoda
Prva stvar, ki jo morate vedeti o peki, je, da nikoli ne smete verjeti strogim časovnim omejitvam, ki jih določajo recepti. Vse je odvisno od zmogljivosti vaše pečice, kakovosti moke, trdote vode in celo svežine jajc.
Če želite preveriti, ali je pita pripravljena, lahko:
- Uporabite leseno nabodalo ali tanek nož. Vtaknite ga v sredino pite in ga izvlecite. Če so na nabodalu ali nožu koščki surovega testa, je treba pito peči nekoliko dlje.
- Nežno pritisnite na sredino pite. Če po pritisku na testu ni vdolbinic in se pita hitro vrne v “prvotno obliko”, lahko izklopite pečico – jed je pripravljena.
- Pito ocenite vizno. Če na vrhu vidite enakomerno zlato skorjico, ki se je porjavila, je pecivo najverjetneje že pečeno in pripravljeno.
Pito med peko vedno preverite, saj se lahko preprosto zažge, preden je končana, ali pa še ni pečena in ste pečico že ugasnili.
Kaj storiti, če je pita v notranjosti surova, vendar se še ni ohladila
Če ugotovite, da je v notranjosti pite ostalo nezoglenele pecivo, imate nekaj možnosti, da rešite sitijo. Poskusite eno od teh možnosti, vendar ne izklopite pečice in ne vzemite pite v celoti ven:
- Takoj vrnite pito v pečico in nekoliko zvišajte temperaturo, pri čemer odstopajte od norme v receptu. “Ekspresna peka” bo pomagala, da se testo v notranjosti pite zapeče, vendar pazite, da se dno ne zažge.
- Če je pita po vrhu porjavela, znotraj pa surova, jo pokrijte s folijo ali papirjem za peko. Pustite, da se pita do konca speče.
Enake metode vam bodo pomagale obvladati sitijo, ko morate rešiti skoraj pripravljeno jed, in razumeti, kaj storiti, če pita po vrhu ni pečena.
Ne hitite takoj vzeti pite iz pečice / foto depositphotos.com
Kaj storiti, če pita ni pečena in ohlajena
Če pita ni pečena in se je ohladila, vam bodo na pomoč priskočili povsem drugi triki, ki vam bodo rešili življenje. Najprej morate pustiti, da se pita popolnoma ohladi. Pravzaprav lahko to reši vašo težavo. Gre za to, da se lahko kremne in sirove vrste peciva “dopečejo” pri sobni temperaturi. In če takšno pito pustimo stati, lahko dejansko postane pečena in ne tekoča.
Če pa se je pita ohladila in je v notranjosti surova, morate ponovno vključiti pečico in jo poskusiti dopeči. To je preprosto, preverite pečenost z zgoraj opisanimi metodami in se prepričajte, da robovi in dno niso zažgani.
Zakaj se kefirjeva pita ne speče do konca
Problem surovega središča v piti se najpogosteje pojavi, kadar je v receptu kefir. Zaradi kislosti se postopek peke upočasni. Poskusite testu dodati sodo bikarbono ali sredstvo za vzhajanje, potem se bo pita spekla hitreje.
Poleg tega upoštevajte dejstvo, da kefir vsebuje več tekočine kot druge sestavine. Zato podaljšajte čas peke za tovrstno testo, saj potrebuje več časa za peko.
Kaj storiti, če biskvit ni pečen v notranjosti
Testo za piškote je precej muhasto. Neredko se pojavijo težave. Pred peko biskvita se prepričajte, da ne izberete preglobokega kalupa. Če je prevelik in previsok, se sredina biskvita ne bo spekla.
Komaj vsaka gospodinja je vsaj enkrat v življenju poskušala ugotoviti, kaj storiti, če biskvit ni pečen v notranjosti. Če ste med njimi, poskusite znižati temperaturo pečice za približno 15 stopinj in testo pecite malo dlje, kot je navedeno v receptu.
Kaj storiti, če se pita ne speče na vrhu / foto depositphotos.com
Kaj storiti, če se pita v multipraktiku ne speče v notranjosti
Peka v multipraktiku je priljubljen način peke pit. Priročna je, kadar doma nimate pečice ali je zaradi vročine ne želite vklopiti. Če pa se pita v multipraktiku ne speče, morate ukrepati hitro.
Preberite si tudi: “V primeru, da je v pečici za peko na hitro, je treba v pečici za pečenje na hitro:
Takoj vrnite premalo pečeno torto nazaj v multipraktik in izberite poseben način, na primer “Bake” ali “Baker” (imena so lahko različna, vse je odvisno od modela naprave). Ko izberete način za peko, nastavite časovnik za 10-15 minut. V tem času bo testo končalo peko, če pa še vedno dvomite, pustite pecivo v zaprtem multipraktiku, tako bo zagotovo “doseglo” pripravljenost.
Ali lahko jeste surovo pito – odgovor vas bo presenetil
Vsi se ne zavedajo nevarnosti surovega peciva, zlasti če vsebuje jajca. Uživanje premalo pečene pite je precej nevarno, saj surove sestavine vsebujejo bakterije, kot je salmonela. Poleg tega lahko dobite banalne prebavne motnje. Vaš želodec se lahko ustavi, to pa je vedno neprijetno.
Zato ne tvegajte in jejte samo pečene pite. Zgoraj opisane metode vam bodo pomagale zagotoviti, da nikoli ne bodo ostale surove.