Ne dodajajte ga ocvrtemu krompirju: ta sestavina bo pokvarila jed.

Kako pripraviti popoln ocvrt krompir s skorjico in česa mu nikoli ne smete dodati, preberite v članku Moje.

Popoln ocvrt krompir / foto depositphotos.com

Ocvrt krompir – to je najpreprostejša in najbolj dostopna jed, ki si jo lahko zamislite. Vendar pa ob vsej preprostosti priprave in dostopnosti sestavin tudi ta jed nosi nekaj skrivnosti.

Prej smo govorili o tem, kateri krompir je najbolj zdrav, danes pa bomo z vami delili trike njegove priprave.

Popoln ocvrt krompir – glavna skrivnost

Začnimo z dejstvom, da ni mogoče ocvreti vsega krompirja. Sorte z visoko vsebnostjo škroba niso primerne za cvrtje, saj tak krompir ne drži oblike, tj. pri kuhanju boste v ponvi dobili pire krompir in ne ocvrt krompir.

Če ne želite, da ima vaša priloga odvraten okus, nikakor ne vanjo ne dajte čebule. Takšno zelenjavo ima veliko ljudi rado, vendar ima nevaren odtenek – lahko se zažge in pokvari vtis večerje. In tukaj je lahko dodate česen – Ta se odlično ujema s krompirjem in mu daje pikanten okus.

Ne pozabite, da je treba krompir cvreti le pod zaprtim pokrovom. Brez pokrova se bo jed neenakomerno kuhala in del krompirja bo ostal surov ali pa se bo zažgal. Krompirja nikoli ne cvrite na visoki temperaturi. Zelenjava potrebuje čas za kuhanje. V 15-20 minutah bo visoka temperatura popolnoma uničila vašo jed.

No, in končno, da bi navaden ocvrt krompir spremenili v mojstrovino, morate poznati nekaj preverjenih receptov.

Pražen krompir s čebulo v 20 minutah

  • Krompir – 1 kg.
  • Čebula – 200 gr.
  • Rastlinsko olje – 50 ml.
  • Sol – po okusu.
  • Mleti poper – po okusu.
  • Lovorjev list – 2 kosa.
  • Peperjeva zrna – 3-4 kosi.
  • Česen – 2-3 stroki.

Krompir olupite, operite in narežite na tanke rezine. Narezano zelenjavo prelijte s hladno vodo in jo pustite stati 10-15 minut. To je potrebno, da se iz krompirja izloči odvečni škrob. Če tega ne storite, bo izdelek med kuhanjem začel razpadati.

Čebulo olupite in narežite na majhne kocke. V ponev vlijte nekaj žlic rastlinskega olja in jo postavite na srednjo temperaturo. Krompir vzemite iz vode, ga položite na papirnato brisačo in pustite, da se odcedi. Zelenjavo pošljite v ponev. Pokrijte s pokrovko in na srednji temperaturi cvrite 5 do 10 minut. Krompirju dodajte drobno sesekljano čebulo, sol, grah in mleti poper. Krompir nežno premešamo, pokrijemo s pokrovom in cvremo, dokler se ne zmehča. Nekaj minut preden je krompir pripravljen, dodajte sesekljan česen. Pred serviranjem lahko ocvrt krompir potresemo s svežim koprom.

Ocvrti krompir z gozdnimi gobami / foto depositphotos.comOcvrti krompir z divjimi gobami / foto depositphotos.com

Okusen ocvrt krompir z gobami

  • Krompir – 1kg.
  • Čebula – 200 gr.
  • Gobe – 400 gr.
  • Sol – po okusu.
  • Poper – po okusu.
  • Rastlinsko olje – 50 ml.
  • Lovorjev list – 2 kosa.
  • mleti poper – 0,5 žličke.

Za to jed je bolje uporabiti sveže gobe. Optimalna možnost so gobice ali gozdne gobe. Idealne so lisičke, maslenke ali opiatke. Zamrznjenih gob raje ne jemljite, saj bodo dale preveč tekočine in na koncu boste dobili dušen, ne ocvrt krompir.

Zelenjavo olupite, operite in narežite na slamice. Gobe operite in narežite na rezine. Sesekljajte čebulo. Na rastlinskem olju prepražimo čebulo in gobe. Po 10-15 minutah gobe odstranimo na krožnik, v isto ponev pa damo narezan krompir. Dodajte rastlinsko olje in krompir pražite pod zaprtim pokrovom, dokler ni pripravljen. Dodajte lovorov list, sol in poper. Ocvrte gobe in čebulo dodajte krompirju 5-7 minut pred koncem. Premešajte, jed pražite še 5 minut in izklopite kuhalno ploščo.

Pred serviranjem ocvrt krompir z gobami okrasite s svežimi zelišči. Bolje je, če ga postrežemo s kislo smetano ali kislo smetanovo omako.

Klasični ocvrti krompir s skorjico

  • Krompir – 800 gr.
  • Maslo – 50 gr.
  • Rastlinsko olje – 50 ml.
  • Sol – po okusu.
  • Poper – po okusu.
  • Moka – 100 gr.

Krompir operite, olupite in narežite na paličice ali rezine. Narezano zelenjavo prelijte s hladno vodo in pustite stati 10 minut, da se odstrani odvečni škrob. Po 10-15 minutah krompir položite na papirnato brisačo in ga obrišite, dokler ne odstranite vse tekočine. Osušen krompir prenesite v globoko skledo. Dodajte moko, sol in mleti poper. Krompir temeljito premešajte z moko.

V segreto ponev vlijte rastlinsko olje in takoj dodajte maslo. Ko se oljna mešanica stopi, v ponev pošljite krompir. Krompir cvrite na srednji temperaturi brez pokrova in le v eni plasti. Če bo krompirja veliko, boste morali ponev pokriti s pokrovko, v tem primeru pa se skorja ne bo naredila.

Ocvrti krompir na nov način / foto depositphotos.comOcvrt krompir na nov način / foto depositphotos.com

Ocvrti krompir na nov način – recept iz jedilnika restavracije

  • Krompir – 800 gr.
  • Prekajene klobase – 300 g.
  • Čebula – 100 gr.
  • Rastlinsko olje – 50 ml.
  • Lovorjev list – 2 kosa.
  • mleti poper – po okusu.
  • Pekoča paprika – po okusu.
  • Česen – 2-3 stroki.
  • Kisla smetana – 200 ml.
  • Sveži koper – 50 gr.
  • Trdi sir – 200 g.

Krompir operite, olupite in narežite na kolobarje. Olupite čebulo in jo narežite na debele polkroge. V ponev vlijte rastlinsko olje in jo postavite na srednjo temperaturo. V ponev položite krompir, pokrijte s pokrovko in cvrite 10 minut. Dodajte sol, poper, lovorov list in sesekljano čebulo. Premešajte in dodajte na kolobarje narezane prekajene klobase. Pražite, dokler krompir ni popolnoma kuhan.

Naribajte trdi sir in ga zmešajte s kislo smetano. Dodajte stisnjen česen. Opozorilo: Če imate ponev s kovinskim ali odstranljivim ročajem, še naprej kuhajte v njej. Če imate ponev s plastičnim ročajem, krompir prestavite v pekač. Krompir prelijte z omako iz kisle smetane in sira ter ga za 20 minut postavite v ogreto pečico. Pred serviranjem potresite s svežim koprom.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc