Poleg priljubljenih receptov, kot sta boršč in vinaigrette, se rdeča pesa uporablja za pripravo najrazličnejših toplih in hladnih jedi.
Ne boršč in vinaigrette: preproste jedi iz rdeče pese / foto depositphotos.com
Rdeča pesa – okusna in uporabna zelenjava, ki jo lahko vedno kupite v trgovini. Kakšne preproste jedi lahko pripravite iz rdeče pese – pove Moje.
Domneva se, da so to zelenjavo začeli gojiti v Kijevski Rusiji od X. stoletja dalje. Prav rdeča pesa je postala glavna sestavina tradicionalnega ukrajinskega boršča, katerega kultura priprave je bila uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.
Poleg priljubljenih receptov, kot sta boršč in vinjak, se rdeča pesa uporablja za pripravo najrazličnejših toplih in hladnih jedi – juh, solat, kotletov in falafeljev, vseh vrst zavitkov in celo tort. Tukaj je nekaj različic, katere jedi je mogoče pripraviti iz rdeče pese brez večjega napora.
Solata iz rdeče pese s sirom feta, pomarančo in zelišči
Sestavine:
- rdeča pesa – 1 kos.
- pomaranča – 1 kos.
- sir feta – 100 g
- zelišča (peteršilj, rukola, ledena solata ali drugo) – po okusu
- oljčno olje – 4 žlice.
- limonin in pomarančni sok – po 1 žlica.
- gorčična semena – 1 žlička.
- med – 1 žlička.
Ta preprosta solata je odlična izbira za jed iz rdeče pese, pečene v pečici. Za njeno pripravo morate zelenjavo peči v foliji, dokler ni popolnoma pečena pri temperaturi 180-200 stopinj. Čas peke je odvisen od velikosti rdeče pese.
Feto in rdečo peso (predhodno olupljeno) narežite na kocke. Pomarančo olupimo, odstranimo lupino, folijo in koščke ter jo narežemo na kocke. Zelenjavo sesekljajte ali raztrgajte z rokami.
Zmešajte oljčno olje, sok citrusov, med in gorčico ter preliv prelijte po solati.
Vroča juha iz rdeče pese
- rdeča pesa – 150 g
- krompir – 150 g
- piščančja juha – 500 g
- čebula – 100 g
- sok polovice limone
- paradižnikova pasta – 1,5 žlice.
- sončnično olje za cvrtje
- kisla smetana – po okusu
- zelišča (koper, peteršilj) – po okusu
Vroča juha iz rdeče pese je odlična možnost, kaj lahko pripravite na primer iz rdeče pese in krompirja, če doma nimate drugih sestavin za boršč.
Za pripravo je treba krompir olupiti, ga narezati na kocke in dati kuhati v juho na srednji temperaturi približno 15 minut. Medtem v ponev s segretim oljem pošljite drobno sesekljano čebulo, po minuti dodajte naribano surovo rdečo peso. Po nekaj minutah praženja dodamo paradižnikovo mezgo in limonin sok. Na nizki temperaturi dušite približno 10 minut.
Pečeno zelenjavo dodajte krompirju z juho. Po okusu dodajte sol in poper. Zavrite in nato kuhajte na nizki temperaturi, dokler niso vse sestavine pripravljene. Pripravljeno juho lahko okrasimo z zelenjem, postrežemo jo s kislo smetano.
Carpaccio iz rdeče pese z izvirnim prelivom
- rdeča pesa – 1 kos.
- ingver – 20 g
- sladkor – po okusu
- limonin sok – 2 žlički.
- limonina lupina – 20 g
- sojina omaka – 2 žlici.
- oljčno olje – 1 žlica.
- koriander, meta – po okusu
Predjed Carpaccio je odlična različica preproste in učinkovite jedi iz kuhane rdeče pese. Zelenjavo je treba po želji skuhati, vendar ne do popolne pripravljenosti – da ni surova, temveč tudi prijetno hrustljava. Pripravljeno rdečo peso je treba ohladiti, jo narezati na tanke kolobarje in razporediti na krožnik v eni vrsti. Za preliv zmešamo nariban ingver, sladkor, limonino lupino in sok, sojino omako in olje. Po želji okrasite s koriandrom in meto.