Najboljši način za čiščenje štedilnika: 5 preizkušenih ljudskih zdravil

Kako očistiti zelo umazano kuhalnico brez uporabe kemikalij, se naučite v gradivu Moje.

Kako očistiti štedilnik s sodo bikarbono in kisom / depositphotos.com

Neizrečeno pravilo vsake gostiteljice je, da mora takoj po kuhanju oprati kuhalnik. Vsi ostanki hrane, ki ostanejo na kuhalni površini in so redno izpostavljeni visokim temperaturam, se posušijo in strdijo, njihovo čiščenje po kuhanju pa ni lahka naloga. Moje vam bo povedal, kako očistiti saje na plinskem štedilniku in kakšen je najboljši način za to.

Pred tem smo vam povedali, kako hitro in enostavno oprati okna.

Preden se lotite čiščenja štedilnika, upoštevajte nekaj priporočil, po katerih boste lahko hitro in varno očistili kuhinjo.

Kako očistiti štedilnik - nasveti / Moje InfographicsKako očistiti štedilnik – nasveti / Moje Infographics

Kako doma očistiti plinski štedilnik maščobe

Kako očistiti zelo umazan štedilnik / depositphotos.comKako očistiti zelo umazan štedilnik / depositphotos.com

Med kuhanjem na kuhalno površino padajo kapljice maščobe, vrele vode, začimb ali koščkov trdne hrane. Če tega ne odstranimo pravočasno, se kasneje ostanki hrane spremenijo v črne saje, ki jih je težko očistiti. Pripravili smo nekaj preizkušenih možnosti, ki jih lahko uporabite, če ne marate uporabljati gospodinjskih kemikalij.

Kis

Najboljši način je, da kis nalijete v razpršilnik in z njim poškropite problematična območja. Če nimate razpršilca, uporabite gobo, namočeno v kis. Sredstvo nanesite na umazanijo, pustite delovati 15-20 minut, nato ga zdrgnite in sperite z vodo.

Za čiščenje ročajev in gorilnikov pripravite raztopino – za 200 ml kisa 700 ml vode. V njo potopite dele kuhinjske garniture in jih 20 minut kuhajte na kuhalni plošči. Nato sperite s čisto vodo in obrišite do suhega.

Soda

Iz sode bikarbone in vode pripravite čistilno kašico, jo nanesite na umazana mesta in pustite delovati pol ure. Nato s krpo previdno odstranite sodo bikarbono in kuhalno ploščo obrišite do suhega. Nikakor ne drgnite – na površini boste pustili praske.

Sodo bikarbono lahko zmešate s kisom tako, da na kuhalno ploščo najprej zlijete kis, nato pa nanjo nasujete sodo bikarbono v prahu. Počakajte nekaj minut in odstranite šumečo peno skupaj z umazanijo.

Gorčica v prahu in sol

Če želite uporabiti gorčico, jo kupite v prahu. Iz gorčice v prahu in vode pripravite kašo, jo nanesite na umazanijo in pustite delovati 20 minut. Nato kuhalno površino zdrgnite z mehko gobo in prašek sperite s čisto vodo.

Namizna sol je še en dober pomočnik za gospodinje. V kozarcu vode je treba raztopiti 20 gramov soli, mešanico nanesti na kuhalnik in pustiti čez noč. Zjutraj raztopino sperite s čisto vodo in površino obrišite do suhega.

Preberite si tudi: “V primeru, da je v kuhinji vgrajena plošča, ki je vgrajena v kuhinjo, je treba vgraditi vgradno ploščo:

Nafta alkohol

Amoniak je učinkovito sredstvo za staro zasušeno umazanijo na štedilniku. V 200 ml vode morate raztopiti 1 žličko alkohola in raztopino nanesti na kuhalno ploščo. Po 10 minutah jo obrišite z mehko gobo, namočeno v vodo. Optimalno je, da odstranljive dele kuhalne plošče 20-30 minut namakate v tej raztopini, težko dostopna mesta pa obrišete z vatirano palčko, namočeno v amoniaku.

Gospodinjsko milo

To sredstvo je najboljše za steklokeramiko in emajl, saj ne poškoduje občutljive površine. Zmešajte 2 žlici sode bikarbone, 40 ml kisa in 1 žlico naribanega mila, dodajte malo vode in raztopino premešajte. Mešanico nanesite na umazana mesta, pustite delovati 1-2 uri in jo nato sperite z vodo.

Emajlirane rešetke ali tiste iz nerjavečega jekla lahko za 10 ur potopite v to raztopino, nato jih obrišite s trdo gobo in sperite z vodo. Če deli kuhalne plošče niso preveč umazani, bo zadostovalo 20 minut namakanja.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc