Obstaja mnenje, da imata mat in svetleča stran folije različne lastnosti.
Na kateri strani folije se peče piščanec / foto depositphotos.com
Na kulinaričnih forumih lahko pogosto srečate vprašanja o tem, s katero stranjo folije naj pokrijemo pekač ali na katero stran naj položimo folijo, da se ne prilepi. Ali res obstaja razlika med mat in sijajno površino folije? Ugotovimo to.
Različne površine folije so rezultat tehnološkega postopka. Aluminij se s kovinskimi valji zvije v tanke liste folije. S tem postopkom se ena stran folije polira do sijaja, medtem ko druga stran ostane mat.
Na katero stran položiti folijo na pekač
Na spletu je na splošno priporočljivo, da živila za peko zavijete tako, da je matirana stran na zunanji strani. Menijo, da tako matirana stran ne bo odbijala toplote in se bo hrana hitreje spekla.
Pravzaprav ni pomembno, ali folijo položite na mat ali sijajno stran. Končni izdelek bo glede okusa enak tako v prvem kot v drugem primeru.
Preberi tudi: “V primeru, da je folija narejena iz folije, je potrebno, da je narejena iz folije:
Pri peki krompirja ni pomembno, na katero stran položite folijo ali na kateri strani folije spečete piškote. Pomembno je le, kako tesno je živilo zavito v folijo: plast zraka med folijo in živilom lahko zmanjša temperaturo prostora v foliji in tako podaljša čas peke.
Upoštevajte, da obstaja posebna folija za peko v pečici. Ena od njenih stranic je prevlečena s posebnim nelepljivim premazom. Običajno je ta stran matirana in ima posebno oznako proizvajalca.
Katera stran folije ohranja hlad?
Spomnite se, da sijajna stran folije delno odbija svetlobo in toploto, medtem ko matirana stran absorbira toploto. Če mora jed ostati hladna, jo zavijte s svetlečo stranjo navzven. Če želite jed dlje časa ohraniti toplo, jo zavijte z bleščečo stranjo, obrnjeno navznoter.
Pri visokih temperaturah – med peko v pečici – pa te razlike niso pomembne.