Povedali vam bomo, na katerih drveh je najbolje peči šašlik in katera so lahko škodljiva za vaše zdravje.
Na kakšnih drvih lahko pečete šašlik / depositphotos.com
Številni lastniki dač in turisti vedo, da se šašlik ne sme peči na lesu iglavcev. Ne vedo pa vsi, zakaj, vendar je to v resnici res. Razložili bomo, kakšna je nevarnost borovih iglic in na kakšnem lesu še ne smete peči šašlikov.
Na kakšnem lesu ne smete peči šašlaka
- Iglavci
Vsa drva iglavcev niso primerna za peko mesa. Razlog za to je, da pri gorenju oddajajo smole in strupene snovi. Šašlik po takšnem ognju postane neužiten, vse, kar je “izšlo” iz lesa, pa pride v telo.
- Listnate vrste
Ne pecite kebaba na lesu akacije, jerebike, topola in bresta. Ta drevesa absorbirajo veliko onesnaženja iz okolja, ob gorenju pa vse slabo vrnejo nazaj.
- Stari drva in gradbeni material
Če je les dolgo časa ležal na dežju, soncu, mrazu itd. – ni primeren za kebab. Ogenj lahko zakurite, vendar na njem ne pecite mesa. Enako velja za gradbene materiale, ki so lahko premazani z barvo, lakom – pri gorenju se iz njih sprošča veliko škodljivih snovi.
Na katerem lesu je najbolje peči kebab
Ni skrivnost, da na okus pripravljenega kebaba vplivata vrsta in kakovost drv. Za peko mesa na ognju so najboljše vrste sadnega drevja – veje in vejice. Pepel iz njih daje dobro toploto, hkrati pa se iz njih ne kadi veliko.
Ne pozabite, da kebab ne mara plameneče vročine – meso morate peči na tlečem ognju iz oglja. Takrat se bo kebab enakomerno segrel, hkrati pa se bo tudi zakuril.
Prej smo vam povedali, kako kruh ohraniti dlje časa – v tem prostoru lahko leži več mesecev.