“Mora infuzirati” je napaka: kako dolgo lahko boršč hranite v hladilniku

Številne gostiteljice menijo, da dlje ko prva jed stoji, okusnejša je.

Shranjevanje boršča v hladilniku je občutljiv proces / kolaž Moje, foto depositphotos.com

Vsaka ženska bi morala vedeti, kako ohraniti boršč okusen in svež dlje časa, vendar mnoge delajo vse narobe. Menijo, da mora tradicionalna ukrajinska jed nujno vztrajati, sicer bo okus “narobe”. Preberite, kako pravilno shranjevati boršč.

Kako dolgo lahko boršč z mesom hranimo v hladilniku – natančen izraz

S poskusi in napakami je bilo ugotovljeno, da je prva jed kuhana z mesno juhoima datum izteka roka uporabnosti 72 ur. Po tem času začne počasi kisati ter prevzemati tuje vonjave in okuse. Če boršč vsebuje prekajeno mesopotem je jed lahko “živa” do 2 dni. Rok trajanja takšnega obroka lahko podaljšate za 1-2 dni s citronsko kislino ali kisom (dodati ju je treba med kuhanjem).

Kako dolgo jo lahko hranite boršč brez mesa v hladilniku, potem bo v tem primeru juha ostala do dva dni pod pogojem, da se temperatura v hladilniku ne dvigne nad 2-5 stopinj Celzija. Prisotnost zelenja v boršču skrajša rok trajanja – če dodate peteršilj ali koper neposredno v lonec, se je bolje, da lahko prvo jed pojeste v 48 urah.. Da ne boste hiteli, okrasite boršč z dišečimi zelišči neposredno v krožnik – po porcijah.

Tudi če ne poznate roka trajanja boršča, si morate zapomniti, kako razumeti, da se je boršč pokvaril. Vsi odtenki kislega vonja, ki se pri segrevanju jedi poveča, čudna usedlina v loncu, gnili okus, mehurčki ali pena v loncu – jasni znaki pokvarjenega izdelka. Takega boršča ni več vredno jesti – lahko je nevaren za vaše zdravje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc