Minuta predolgo in lahko jo zavržete: kako dolgo kuhati marmelado, da bo rezultat popoln

Povedali vam bomo, ali morate marmelado med kuhanjem mešati in kako dolgo jo kuhati, da ne izgubi barve in ohrani največ vitaminov.

Kako dolgo kuhati marmelado prvič in kako ohraniti njeno barvo in koristi / kolaž Moje, foto: depositphotos.com

Skuhati okusno, gosto, lepe barve in maksimalno uporabno marmelado ni tako težko. Dovolj je, da poznamo nekaj pravil tehnologije njene priprave. Razumemo, kako se klasična razlikuje od “petminutne”, koliko je treba kuhati jagodno marmelado po kuhanju, pa tudi od drugega jagodičevja in sadja, in kakšen naj bo pravilen delež sladkorja.

Kako skuhati marmelado iz jagod, malin, ribeza ter drugega jagodičevja in sadja

Obstajata dva načina kuhanja – klasični in tako imenovani “petminutni”. Razlikujeta se po tehnologiji priprave.

Po klasičnem načinu je treba jagodičevje (ali sadje) združiti s sladkorjem (preliti ga je treba na vrh) in pustiti stati 12 ur – da se spusti sok.

Klasično razmerje med jagodičevjem (ali sadjem) in sladkorjem je 1:1.

V nekaterih receptih (na primer s kislim jagodičevjem in sadjem) je sladkorja več – v razmerju 1:1,2, v nekaterih je količina sladkorja zmanjšana za tretjino.

Nato jagodičevje s sladkorjem damo na ogenj, zavremo in kuhamo – od 10 do 30 minut (odvisno od jagodičevja in sadja). Po odstranitvi z ognja razporedimo v sterilizirane kozarce in zavijemo.

“Petminutko” pripravimo drugače: jagodičevje s sladkorjem pristavimo na ogenj, kuhamo 5 minut, odstavimo z ognja in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato to tehniko ponovimo še dvakrat, vendar zadnje ohlajanje ni potrebno – polena takoj naložimo v sterilizirane kozarce in zavijemo.

Po mnenju številnih gostiteljic se v “petminutni” ohrani več vitaminov kot v klasični različici.

Osnovna pravila kuhanja:

  • upoštevajte razmerja med jagodičevjem in sladkorjem;
  • ne uporabljajte posod s tankimi stenami in dnom – marmelada se bo zažgala in potemnela;
  • da bo marmelada lepe barve, jo med vretjem mešajte in odstranite peno.

Ta pravila veljajo za pripravo marmelade iz malin, jagod, ribeza, pa tudi drugega jagodičevja in sadja.

Kako dolgo kuhati marmelado iz ribeza ter drugega jagodičevja in sadja – preprost lifehack

Kako dolgo morate kuhati ribez ali maline? In kako dolgo po kuhanju kuhati jabolčno marmelado?

Če je pri “petminutnici” vse jasno, se klasika pripravi nekoliko drugače :

  • malina – po kuhanju jo morate kuhati 10-15 minut;
  • jagode in ribez – 15-20 minut po kuhanju;
  • marelice in češnje – 15-20 minut;
  • sliva – 20-25 minut;
  • jabolka in hruške – 25-30 minut.

Če dvomite, ali je marmelada pripravljena, in se bojite, da bi jo prekuhali ali premalo skuhali, obstaja preprost trik: sirup kapnite na hladen krožnik – če se kapljica ne razmaže, je marmelada pripravljena.

Na ta način boste tudi videli, kako gost bo pripravek, ko se bo ohladil.

Prej smo vam povedali, kako sterilizirati kozarce z vrelo vodo – koristni nasveti, za katere niste vedeli.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc