Lupina bo “odletela” sama: kaj dodati vodi pri kuhanju jajc

Povedali vam bomo, kako dolgo je treba kuhati jajca in kaj, razen soli, je treba dodati vodi, da jih boste zlahka olupili.

Kako enostavno skuhati in olupiti jajca – life hacks / kolaž Moje, foto: depositphotos.com

Tudi če jajca operete, preden jih položite v lonec, zalijete s hladno vodo, jih skuhate na časovniku in nato znova zalijete s hladno vodo, se lupina še vedno lahko slabo loči od beljaka. Moje je ugotovil, kako enostavno je olupiti jajca pod kakršnimi koli pogoji.

Zakaj se jajca ne olupijo dobro – razlogi, ki niso banalni

Vsaka gospodinja lahko opazi, da se jajca slabo olupijo, če jih po kuhanju pozabi preliti s hladno vodo. Vendar se je izkazalo, da je dejavnikov veliko več kot le temperatura:

  • Preveč svež izdelek – vsako jajce ima pod lupino zračno komoro, ki se pri jajcih, ki so bila znesena 1-2 tedna, razširi, ko se beljak izsuši. Pri bolj svežih izdelkih se to ne zgodi, zato je lupine težje ločiti.
  • Nepravilna temperatura vode – Če damo jajca v hladno vodo, se beljak sesiri in prilepi na lupino, ki ima zaščitno funkcijo. Zato je treba tako jajca kot vodo pred kuhanjem segreti na sobno temperaturo.
  • Visoka temperatura jajc – Pred lupljenjem se mora jajce nujno ohladiti, sicer bo lupina, prilepljena na beljak, začela po delih “odpadati” ali se celo “namerno” popraviti.
  • Hranjenje jajc na hladnem – Če imate jajca na spodnji polici hladilnika ali v zamrzovalniku, izredno nizka temperatura spodbuja zamrznitev in denaturacijo beljakovin. Izdelek se nato slabo olupi ne glede na to, kako ste ga skuhali.

Koristen življenjski trik – Če želite razumeti, kako hitro olupiti trdo kuhana jajca, poskusite postopek začeti s tanjšim koncem izdelka. Tam je zračna komora – čiščenje bo lažje, kot če se ga lotite s koničastega konca (v tem primeru odstranite lupino skupaj z beljakom).

Kako skuhati jajca, da jih boste zlahka olupili – Lifehack

Izkušene gospodinje so nam povedale, kako pravilno skuhati jajca in kaj dodati v vodo, da se lupina “sama odlušči”. Izkazalo se je, da sol ne pomaga vedno – bolje je uporabiti sodo bikarbono:

  • Jajca prej vzemite iz hladilnika;
  • segrejte jih in vodo na sobno temperaturo;
  • vlijte 0,5 žličke sode bikarbone;
  • jajca rahlo stresite, potopite v vodo in zavrite.

Prepričajte se, da voda pokriva jajca za dva prsta in da ni prevroča – sicer bo izdelek zaradi visoke temperature ali pomanjkanja tekočine počil.

Share to friends
Rating
( 7 assessment, average 3.57 from 5 )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc