Povedali vam bomo, kako dolgo je treba kuhati jajca in kaj, razen soli, je treba dodati vodi, da jih boste zlahka olupili.
Kako enostavno skuhati in olupiti jajca – life hacks / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Tudi če jajca operete, preden jih položite v lonec, zalijete s hladno vodo, jih skuhate na časovniku in nato znova zalijete s hladno vodo, se lupina še vedno lahko slabo loči od beljaka. Moje je ugotovil, kako enostavno je olupiti jajca pod kakršnimi koli pogoji.
Zakaj se jajca ne olupijo dobro – razlogi, ki niso banalni
Vsaka gospodinja lahko opazi, da se jajca slabo olupijo, če jih po kuhanju pozabi preliti s hladno vodo. Vendar se je izkazalo, da je dejavnikov veliko več kot le temperatura:
- Preveč svež izdelek – vsako jajce ima pod lupino zračno komoro, ki se pri jajcih, ki so bila znesena 1-2 tedna, razširi, ko se beljak izsuši. Pri bolj svežih izdelkih se to ne zgodi, zato je lupine težje ločiti.
- Nepravilna temperatura vode – Če damo jajca v hladno vodo, se beljak sesiri in prilepi na lupino, ki ima zaščitno funkcijo. Zato je treba tako jajca kot vodo pred kuhanjem segreti na sobno temperaturo.
- Visoka temperatura jajc – Pred lupljenjem se mora jajce nujno ohladiti, sicer bo lupina, prilepljena na beljak, začela po delih “odpadati” ali se celo “namerno” popraviti.
- Hranjenje jajc na hladnem – Če imate jajca na spodnji polici hladilnika ali v zamrzovalniku, izredno nizka temperatura spodbuja zamrznitev in denaturacijo beljakovin. Izdelek se nato slabo olupi ne glede na to, kako ste ga skuhali.
Koristen življenjski trik – Če želite razumeti, kako hitro olupiti trdo kuhana jajca, poskusite postopek začeti s tanjšim koncem izdelka. Tam je zračna komora – čiščenje bo lažje, kot če se ga lotite s koničastega konca (v tem primeru odstranite lupino skupaj z beljakom).
Kako skuhati jajca, da jih boste zlahka olupili – Lifehack
Izkušene gospodinje so nam povedale, kako pravilno skuhati jajca in kaj dodati v vodo, da se lupina “sama odlušči”. Izkazalo se je, da sol ne pomaga vedno – bolje je uporabiti sodo bikarbono:
- Jajca prej vzemite iz hladilnika;
- segrejte jih in vodo na sobno temperaturo;
- vlijte 0,5 žličke sode bikarbone;
- jajca rahlo stresite, potopite v vodo in zavrite.
Prepričajte se, da voda pokriva jajca za dva prsta in da ni prevroča – sicer bo izdelek zaradi visoke temperature ali pomanjkanja tekočine počil.