Kvasil ne boste potrebovali: 5 možnosti zamenjave v testu

Če vam je v kuhinji zmanjkalo kvašenega sredstva, obstaja več možnosti za njegovo nadomestitev v testu.

Kako nadomestiti sredstvo za vzhajanje s sodo bikarbono / kolaž Moje, foto: depositphotos.com

Kvasilo – zelo pomembna sestavina pri peki, zaradi katere je testo porozno in nežno. Če ga ne dodamo, bo izdelek postal “gumijast” in trd. Vendar pa obstajajo primeri, ko tega koristnega praška v pravem trenutku zmanjka. Ugotovite, s čim lahko nadomestite sredstvo za vzhajanje brez razlike za okus pečenih izdelkov.

Ali je mogoče nadomestiti sredstvo za vzhajanje s sodo bikarbono

Soda bikarbona je del v trgovini kupljenega kvašenega sredstva, zato lahko z njo v celoti nadomestite prašek. Za njeno aktiviranje je potrebna kislina. Zato je priporočljivo dodati sodo bikarbono izdelkom, ki imajo kisli izdelki – kisla smetana, kefir, jagodičevje, limonin sok, kisla sadna marmelada.

Če testo ni kislo, ga hkrati napolnimo z soda bikarbona in citronska kislina. Toda sode bikarbone ni treba pogasiti s kisom – to je kulinarični mit. 1 čajno žličko kvašenega sredstva nadomestimo z 1/3 žlice sode bikarbone in 2/3 žlice kisline. Prej smo vam podrobno povedali o razliki med sodo bikarbono in kvasilom v testu ter o njuni uporabi.

Ne pozabite, da sodo bikarbono damo v testo neposredno pred peko. Te sestavine ne smete dodajati brez sredstva za kisanje, sicer se bo v testu pojavil neprijeten okus po “sodi”.

“Sladkorna kislina je primerna za uporabo v gospodinjstvih:

Obstajajo vrste pekovskega peciva, kjer na splošno. sredstvo za vzhajanje. To so slaščičarski izdelki, ki so jim dodana stepena jajca, smetana in maslo. Pri stepanju se takšni izdelki napolnijo z zračnimi mehurčki, testo pa postane zračno. Prav tako se kvašilo ne dodaja v piškoti.

S čim nadomestiti sredstvo za vzhajanje testa pri peki / foto depositphotos.comKako nadomestiti sredstvo za vzhajanje testa pri peki / foto depositphotos.com

Kaj lahko uporabimo namesto vzhajalnega sredstva za testo – druge možnosti

Poleg sode bikarbone je na voljo več možnosti za zamenjavo kvašenega sredstva.

  • Peneča voda. Testo obogati z zračnimi mehurčki. Če pripravljate pecivo na tekoči osnovi, na primer palačinke z vodo, običajne mineralne vode nadomestite s penečo mineralno vodo.
  • Alkohol. To je tudi odlična možnost kot nadomestilo za sredstvo za vzhajanje. Za 1 kg testa vlijte 1 žlico alkohola. Ta bo razrahljal moko in sladici dal prijeten okus. Zelo okusen kolač “Stolichny” s konjakom.
  • Moka za samoprašenje. V nekaterih trgovinah prodajajo moko, ki je predhodno “aromatizirana” s kvasilnim sredstvom. Z njo nadomestite vso navadno moko. Takšnemu pecivu ni treba dodajati ničesar za vzhajanje.
  • Sodo bikarbono lahko uporabite za pripravo domače sredstvo za vzhajanje – recept sploh ni zapleten. Zmešajte 5 žlic sode bikarbone, 12 žlic moke in 3 žlice citronske kisline. Mešanico shranite v suhi posodi s pokrovom. Takšen prašek popolnoma nadomesti v trgovini kupljen prašek.

Brez praška je mogoče shajati tudi v izdelkih, v katerih se uporablja naslednje biološko rahljanje (tj. s pomočjo živih organizmov). To je peka s kvasom in kefirjem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc