Zakaj kozarci s kumaricami eksplodirajo in kako se temu izogniti ter kam odložiti pokvarjeno konzervirano hrano – izveste v članku Moje.
Kaj storiti, če kisle kumarice postanejo bele – nasveti / depositphotos.com
Poleti in jeseni so številne gospodinje konzervirale kumare, vendar se čez nekaj časa izkaže, da so se ljubeče zviti kozarci v notranjosti zameglili, nato pa razneslo in eksplodiralo. Moje vam bo povedal, zakaj se to zgodi, ali se takšne kumare lahko jedo in kaj storiti, da kumare ne eksplodirajo.
Prej smo govorili o tem, kaj storiti, če je v marmeladi v pločevinki nastala bela plesen.
Zakaj kumare postanejo motne in kaj storiti – razlogi in nasveti
Obstaja več razlogov, zakaj se v kozarcih s kumarami pojavi motna bela usedlina:
- slabo oprani kozarci in slaba sterilizacija;
- nezadostno sterilizirani pokrovi;
- nepravilno zapiranje kozarcev;
- pokvarjena zelenjava;
- brez ali z malo začimb in konzervansov;
- razbitine in razpoke na vratih kozarcev;
- uporaba jodirane soli v postopku konzerviranja.
Konzerviranje lahko postane motno tudi, če valjali solatne vrste kumar ali nepravilno shranjevali pripravke.. Po zvijanju jih pustite na sobni temperaturi največ 2-3 dni – potem se morate spustiti v klet ali shrambo.
Na vprašanje, kako rešiti kumare, ki so postale motne, odgovarjamo – najprej počakajte. Za izid sitije bosta obstajali le dve možnosti – ali bo kozarec “eksplodiral” ali pa se bo slanica zjasnila in kumarice se bodo še naprej kisale.
Eksplodirale kumare – kaj storiti, kje jih uporabiti
Če je po določenem času čakanja kozarec še vedno “eksplodiral”, vam povemo, kako se rešiti iz sitije in ugotoviti, ali ga lahko ponovite. kisle kumare. Potrebujete:
- odprite kozarec;
- izlijte slanico;
- kumare prelijte z vrelo vodo in jih pustite stati 5 minut.
Nato morate tekočino odcediti v lonec in pripraviti novo slanico, pri čemer povečajte količino kisa v primerjavi s prejšnjim receptom, ki ste ga uporabili. Slanico prelijemo čez kumare, počakamo 5 do 10 minut in jih zavijemo.
Obstaja tudi preverjen način oživljanja kumarice – se nekoliko razlikuje od prejšnjega. V tem primeru morate:
- odcediti slanico in jo skuhati;
- prelijte čez kumare in pustite stati 5 minut;
- odcedite in ponovno zavrite;
- rahlo ohladimo, prelijemo po kumarah in zapremo s pokrovom.
Če se ne želite lotiti takšnega postopka, vendar je za vas pomembno, da razumete, kaj storiti, če so kumare motne, vendar ne napihnjene, in ali lahko eksplodirane kumare jeste, potem bodite mirni – odlične bodo za kuhanje rassolnika, soljanke ali drugih podobnih prvih jedi.
Prej smo govorili o tem, kako skuhati rassolnik za vso družino, in ponudili recept za klasično solyanko ter druge, nič manj okusne različice kuhanja takšne juhe.