Kuhana jajca so mehka in jih je enostavno olupiti: kaj dodati v vodo

Da bi jajca zlahka olupili iz lupine, med kuhanjem dodajte skrivno sestavino.

Kako dolgo kuhati trdo in mehko kuhana jajca / kolaž Moje, foto: depositphotos.com

Kuhanje jajc lahko ni tako enostavno – takrat razpoka lupina, nato pa se prekuha rumenjak. Pogosto se zgodi, da so po kuhanju zelo slabo očiščena in po videzu sploh niso vabljiva. Prej smo vam povedali, kako pravilno speči jajca, zdaj pa vam bomo svetovali pri njihovem kuhanju.

Glavna stvar, ki si jo morate zapomniti, preden začnete kuhati jajca – sveža jajca so slabše očiščena. Zato jih za lažje odstranjevanje lupin pustite nekaj tednov v hladilniku.

Kako skuhati jajca, da ne počijo

Malo znane nasvete o tem, kako skuhati mehko in trdo kuhana jajca, je na svoji spletni strani delil kuharski mojster Eugenij Klopotenko.

Da bi jajca po kuhanju zlahka olupili in ohranili mehak rumenjak, obstaja nekaj trikov.

  1. Jajca dajte v hladno vodone vroče vode. Če ni temperaturne razlike, lupina ne bo počila.
  2. Vodo zavrite na visoki temperaturi.
  3. V lonec dodajte soda bikarbona – 0,5 čajne žličke na 3 jajca. Tako jih boste lažje olupili.
  4. Ko jajca zavrejo, izklopite ogenj. Jajc ne skuhajte, temveč jih pustite, da se do konca skuhajo v vroči vodi – 5 minut so mehko kuhana, 10-12 trdo kuhana.

Ta malo znana metoda vam bo omogočila doseči popolno konsistenco rumenjaka.

Jajca dajte v hladno vodo in jih pred lupljenjem ohladite.

Kako dolgo kuhamo jajca različnih konsistenc

Jajca lahko pripravite tudi na tradicionalen način – tako, da jih skuhate v loncu.

Kako dolgo kuhamo jajca – odvisno od želene konsistence. Čas je odmerjen po tem, ko voda zavre. Po 4-5 minutah boste imeli mehko kuhana jajca. Po 7-8 minutah boste imeli trdo kuhana jajca z mehkim, tekočim rumenjakom. Če jih boste kuhali 9-10 minut, bo rumenjak popolnoma trd in bled.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc