Koristi in škodljivosti žitaric: 7 vrst kaš, ki jih je vredno vključiti v svojo prehrano

Katera žita so koristna in katerim se je bolje odreči – preverite na Moje-u.

Kaša je dolgo veljala za nepogrešljivo jed na mizi, pogosto je celo nadomeščala kruh, poleg tega je bila edini stabilni vir vseh koristnih snovi.

Koristi žit so bile nesporne, vendar je bil riž drag, ajdova kaša pa je veljala za praznično jed. Toda ovsa, ječmena, prosa, pšenice in rži je bilo v izobilju. Žit niso kuhali, ampak so jih kuhali na pari v pečici – tako je bilo bolj zdravo.

Tako kuhana kaša je ohranila vse potrebne vitamine in minerale, izločala strupe in toksine, normalizirala krvni tlak in raven holesterola ter spodbujala hujšanje.

Riževa kaša

Žita, ki jih po vsem svetu povezujejo z Vzhodom, so ena najučinkovitejših za redčenje. Žita vsebujejo “počasne” ogljikove hidrate ter bistven nabor vitaminov, mineralov in elementov v sledovih, kot so npr: cink, magnezij, kalij, kalcij in fosfor. Riž iz telesa odstranjuje odvečno vodo in toksine ter lahko vegetarijancem nadomesti meso. Riževa kaša je primerna za tiste, ki imajo težave s prebavili, saj deluje učvrščevalno. Če nimate težav z želodcem, lahko jeste riž z zelenjavo.

Dnevna norma riža je 150 gr, za najbolj koristnega med vsemi vrstami riža pa velja rjavi.

Prej smo vam povedali, kako skuhati riževo kašo.

Ajdova kaša

Ajda – koristi žit / Foto: depositphotos

Tako kot riž iz telesa odstranjuje toksine, odvečni holesterol in težke kovine. Velja za rekorderko med drugimi žiti po vsebnosti železa, zato krepi kosti. Ta kaša zdravnikov jo priporočajo diabetikomker ima ajda nizek glikemični indeks – vpliv hrane na raven sladkorja v krvi. V tem primeru je enak 50-55 enot. V sestavi ajdove kaše so prisotni vitamini A, E in Bin mikrohranila: kalij, magnezij, cink in fosfor.

Ajda pomaga zniževati krvni tlak, je lahko prebavljiva za telo in krepi imunski sistem. Ajdo lahko skuhate z vodo ali mlekom.

Ovsena kaša

Žita, ki jih vsi strokovnjaki za prehrano priporočajo za zajtrk. Vsebuje veliko vlaknin, zato iz krvi odplakne sladkor in odstrani toksine. V svoji sestavi ima kalij, kalcij, magnezij, jod in fluorid. in drugih koristnih elementov v sledovih. Normalizira prebavni proces. Ovsena kaša je potrebna za tiste, ki trpijo za sladkorno boleznijo ali protinom, pa tudi za tiste, ki imajo bolezni jeter.

Ovsena kaša za zajtrk ni le zagotovilo za zdravje las in nohtov, temveč tudi za stabilno delovanje ščitnice.

Prosena kaša

Koristi prosene kaše za telo / depositphotos.comKoristi prosene kaše za telo / depositphotos.com

To žito je praktično nepredelano, zato vsebuje nedotaknjene vlaknine. Priporoča se za redno uporabo ljudem s sladkorno boleznijo in boleznimi srca in ožilja. V svoji sestavi ima koristne minerale: baker, magnezij, kalij, mangan, železo in zdravih ogljikovih hidratov. Iz telesa odstranjuje strupe, toksine in težke kovine. Zmanjšuje holesterol v krvi, čisti krvne žile.

Ena od očitnih prednosti prosene kaše je visoka vsebnost vitamina D, ki krepi lase in nohte ter pomaga v boju proti avitaminozi.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako pripraviti proseno kašo kot prilogo.

Kaša

Najbolj sporno žito. V otroštvu so mnoge med nami hranili z njo in trdili, da je koristna z vidika pridobivanja telesne teže. Manka vsebuje veliko kalorij, zato lahko z njeno pomočjo res pridobite nekaj kilogramov. Poleg tega jo lahko jemo tudi pri rotavirusni okužbi ali zastrupitvi, zlasti če je zdrobova kaša kuhana na vodi, ne na mleku. Pozitivno vpliva na stanje las in nohtov, krepi imunski sistem in živčni sistem. Vendar ga ne smemo uživati več kot dvakrat na teden.

Poleg tega se zdrob popolnoma očisti in zmelje, izpira vitamin D iz telesa. To poudarjajo tudi pediatri, ko odgovarjajo na vprašanje: “Ali je zdrob primeren za otroke?

Koruzna kaša

Pozitivno in negativno vpliva na telo. Žito je bogato z vlaknin in aminokisline, vsebuje pa tudi železo и silicij. Razstruplja telo in izboljšuje živčni sistem. Zmanjšuje nastajanje plinov v krvi in ne povzroča fermentacije v želodcu. Tako bodo jedi iz koruzne kaše všeč tistim, ki želijo imeti tanek pas.

Žito povečuje imunske reakcije telesa, vendar se hitro prebavi, kar slabo vpliva na telesno težo.

Kaša iz biserov in ječmena

Strokovnjaki za prehrano priporočajo ti dve vrsti žit tistim, ki se nenehno borijo z odvečnimi kilogrami ali so zaradi zdravstvenih razlogov prisiljeni v dieto. Vsebuje namreč posebno snov – lizinki lahko uničuje viruse in mikrobe. Lizin prispeva tudi k hitri proizvodnji kolagena, kar se odraža na stanju kože. Tako kot skoraj vse zgoraj omenjene kaše tudi perlovka in jačka vsebujeta vlaknine, ki iz telesa odstranjujejo strupe in toksine.

Razlika med perlovko in ječmenovo kašo je v tem, da je prva pripravljena iz istih ječmenovih zrn, le da so predhodno obdelana. Perlinska kaša v multipraktiku ni nič slabša od tiste, ki je pripravljena na štedilniku. Takšne kaše lahko kuhate po lastni presoji.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc