Koliko soli potrebujete pri kisanju zelja: preprosti in učinkoviti nasveti

Kislo zelje je ena izmed najljubših kislih kumaric. Nič vam ne preprečuje, da ga ne bi pripravili na primer za silvestrsko mizo.

Kislo zelje – odličen prigrizek pozimi / foto depositphotos.com

Ena najbolj priljubljenih in najljubših kislih kumaric za zimo – zelje. Za njegovo pripravo se ni treba preveč potruditi, vendar bo to vzelo nekaj časa.

V čem kisati zelje

Za kisanje zelja najpogosteje izberete 3-litrske steklene kozarce. Če pa nameravate kisati več, potem morate izbrati emajlirano vedro s pokrovom.

Za kisanje zelja torej potrebujete samo zelje in korenje, prav tako ni nepomembno, koliko soli potrebujete pri kisanju zelja.

Koliko soli je treba dodati pri kisanju zelja

Začnimo s tem, koliko soli potrebujemo za 3-litrski kozarec za zelje: v to posodo bomo dali približno 3 kg narezanega zelja, zato potrebujemo 3 žlice soli brez drsnika. Upoštevajte, da sol ni jodirana, temveč navadna sol.

Koliko korenja za 1 kg zelja: izračunajte, da za kilogram zelja potrebujete 300 g grobo naribanega korenja.

Če se odločite za večjo količino, boste morali izračunati, koliko soli potrebujete na 10 litrov vode za soljenje zelja.

Velja, da je pri kisanju zelja optimalna količina soli na 10 litrov vode 400 gramov. Govorimo o grobi morski soli – raztopiti jo morate v vodi in nato dodati zelju.

Koliko soli in korenja na 10 kg zelja

Če se odločite za kislo zelje s korenjem, ga je treba vzeti v količini 3 % teže zelja, torej 300 gramov korenja na 10 kg zelja. Sol za 10 kg zelja pa mora biti 200 gramov ali 8 žlic brez drsnika.

Preberite si tudi: “V primeru, da je zelje v Sloveniji zelo nevarno, je treba vzeti v zakup tudi zelje, ki ga je treba vzeti v zakup:

Zdaj pa razložimo, koliko soli potrebujete za kislo zelje na 1 liter vode. Dve žlici soli – točno toliko soli na 1 liter vode potrebujemo za kisanje zelja.

In še to, koliko soli in sladkorja je treba dodati kislemu zelju – kot primer navedimo preprost recept:

Sestavine:

  • zelje – 1 zelje, ki tehta 2,5 kg, po sesekljanju bomo imeli približno 2 kg zelja.
  • korenje – 3-4 kosi.
  • sol – 2 žlici.
  • sladkor – 2 žlici.
  • voda – 0,5 litra (približno).

Če želite kisati na primer četrtine zelja ali samo velike kose, potem je bolje pripraviti slanico. Ugotoviti morate, koliko soli na vedro vode za kisanje zelja boste potrebovali. Običajno je to 380 gramov na 10 litrov vode.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc