Piščančji, svinjski ali svinjsko-goveji kotleti lahko postanejo še bolj okusni.
Popolni piščančji kotleti – skrivnosti / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Nadev za kotlete je individna zadeva. Nekatere gospodinje kupijo meso in ga “sprimejo” same, druge zaupajo mesnim trgovinam in vzamejo že pripravljeno maso. Ne glede na izbrano možnost morate natančno vedeti, kako lahko popolnoma vsako maso za kotlete naredite nekajkrat bolj okusno.
Kaj dodati piščančji mletini za boljši okus – možnosti
Tudi izkušena gospodinja ima lahko slabe dneve – po tisočkrat preizkušenem receptu kotleti še vedno razpadajo in se ne izkažejo za okusne. Toda če bo natančno vedela, kako izboljšati okus mletega piščančjega mesa, ne bo možnosti, da bi se zapletla v zmešnjavo.
Najprej vedno dodajte drobtine v mleto meso – tega ne storimo zaradi mase, kot mnogi mislijo, temveč zaradi sočnosti. Poleg tega je zelo pomembno, da se držimo razmerja. Za 1 kg mletega mesa zadostuje 250 g kruha, namočenega v mleku, in nikakor ne več. Enako velja za jajca – za enako količino mesnega izdelka bo povsem dovolj. 2-3 jajca bodo zadostovala. Če pretiravate, lahko dosežete nasprotni učinek – piščančji kotleti bodo pri cvrtju razpadli in bodo trdi.
Drugo stvar, ki jo je treba dodati mletemu mesu za kotlete, priporočajo spretne gospodinje – to je zdrobljen led. Presenetljivo, a dejstvo je, da takšna zanimiva sestavina resnično “poživi” tudi mleto meso, ki ni najboljše kakovosti, in piščančji, svinjski ali goveji kotleti se izkažejo za zelo mehke.
Kaj dodati piščančji mletini, da ne bo tekoča
Če se pogosto srečujete s to težavo – konsistenca pripravka ni dovolj gosta – poskusite mleto meso dodati malo zdroba. Upoštevajte, da mora posoda s to mešanico, potem ko so se drobtine vmešale v mesno maso, stati v hladilniku približno 20-30 minut. To je potrebno zato, da drobljenec nabrekne in vase sprejme odvečno tekočino. Poleg tega bo pol ure tudi kruh imel čas, da vpije piščančji sok, zaradi česar bodo piščančji kotleti še okusnejši.
Kako pripraviti piščančje kotlete – recept
Če boste upoštevali zgoraj navedene priročne napotke, boste zagotovo že prvič pripravili popolno večerjo.
Vzemite kilogram pripravljene piščančje mletine ali pa jo pripravite sami. V toplo mleko namočite 250 g drobtin iz kruha in jih dodajte k mesnini. Na isto mesto dajte 2 piščančji jajci in 1 sesekljano čebulo. Če meso ni bilo dovolj mastno, lahko dodate 20-30 g masla. Solimo, popramo in ocvremo na dobro segreti ponvi, namazani z rastlinskim oljem.
Preberi tudi:
Koristen nasvet: Vsakič, ko pripravljate piščančje kotlete, se spomnite, da za mleto meso ne morete uporabiti piščančje kože – samo meso. V nasprotnem primeru bodo piščančji kotleti preveč mastni, saj se bo pri visokih temperaturah maščoba začela sesedati in iztekati iz kože.