Koliko jajc lahko pojeste na dan in v kakšni obliki so bolj zdrava: to mora vedeti vsakdo

Jajca se lahko iz shrambe vitaminov zlahka spremenijo v shrambo holesterola in kako od njih pridobiti največ koristi – preberite si v Moje-u.

Kaj je bolj zdravo kuhana ali ocvrta jajca, / foto depositphotos.com

Vsakdo ve, da so kokošja jajca koristna. Vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov skupin A in B, omega-3, folno kislino. Toda kako pogosto jih lahko uživamo in katera jajca so bolj zdrava – ocvrta ali kuhana, mehko kuhana ali trdo kuhana?

Pisali smo že, kakšne so prednosti in škodljivosti kokošjih jajc. Zdaj pa ugotovimo, kako jih je najbolje jesti.

Zdravniki pravijo, da če oseba vodi aktiven zdrav življenjski slog, vsakodnevno uživanje jajc ne bi smelo povzročati skrbi. Koliko jajc lahko pojeste na dan, pa je odvisno od več dejavnikov, kot sta vaše zdravje in stopnja telesne dejavnosti.

Ali lahko vsak dan jeste ocvrta ali kuhana jajca – stališče zdravnikov

Menijo, da lahko v povprečju pojeste dve ali tri jajca na dan, vendar ne več kot šest na teden. Tisti, ki se aktivno ukvarjajo s športom, pa lahko pojedo do šest jajc (vendar se je bolje osredotočiti le na beljak) na dan.

V nekaterih primerih je treba biti pri uporabi jajc previden. Na primer ljudje z alergijami in visokim holesterolom. Slednjim svetujemo, da omejijo uživanje jajčnih rumenjakov.

Tisti, ki skrbno pazijo na svojo telesno težo, morajo upoštevati, da so jajca precej kalorična (157 kcal na 100 gramov), in med drugim na podlagi tega sklepati, koliko jih pojesti.

Ali je mogoče vsak dan jesti kuhana jajca / foto depositphotos.comAli je mogoče vsak dan jesti kuhana jajca / foto depositphotos.com

Česa vsekakor ne smete početi – vsak dan jesti ocvrta jajca. Prvič – to je dolgočasno, poleg tega obstaja veliko različic, kako skuhati jajca, zato je polje za eksperimentiranje široko. Drugič, britanska nacionalna zdravstvena služba je ocvrta jajca označila za najbolj nezdrav način priprave – to res ni najboljša možnost za vaš želodec.

V kakšni obliki je jajce bolj zdravo – preprosta razlaga

Odgovor strokovnjakov na vprašanje, kaj je bolj zdravo – kuhana ali ocvrta jajca, je nedvoumen. Zmaga je za kuhana (in brez soli) jajca. Ocvrta jajca so bolj kalorična (kalorična vrednost glaziranih jajc na rastlinskem olju ali živalski maščobi je veliko višja kot pri trdo kuhanih jajcih – 200 proti 160 kcal na 100 gramov). Poleg tega niso tako zdrava: glazirana jajca na olju so pravo skladišče holesterola, med cvrtjem pa se izgubijo številni vitamini in minerali.

Glede tega, katera jajca so bolj zdrava – mehko kuhana ali trdo kuhana, se kot najboljša različica priprave imenujejo tista, pri katerih rumenjak ostane tekoč (na primer “v vrečki”, pashot). Če so vam torej mehko in trdo kuhana jajca enako okusna, je bolje izbrati prvo različico priprave.

Share to friends
Rating
( 5 assessment, average 2.8 from 5 )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc