Kdo ne sme jesti rdeče pese: preverite, ali ste na seznamu

Ugotovimo, za kaj je rdeča pesa dobra in komu lahko škoduje.

Kakšna pesa je koristna / depositphotos.com

Rdeča pesa je zelenjava s starodavno zgodovino. Vsebuje veliko vitaminov in elementov v sledovih, velja za eno najbolj priljubljenih in je cenjena zaradi svojih hranilnih in zdravilnih lastnosti. Vendar se je izkazalo, da rdeča pesa ni koristna za vse – nekateri ljudje jo morajo uživati previdno ali celo zavračati jedi s to zelenjavo. Kakšne so prednosti in škodljivosti glavne sestavine boršča – povejte nam v gradivu.

Rdeča pesa – koristi zelenjave

Rdečo peso so pred 4 tisoč leti začeli gojiti v Sredozemlju. Prvi so jo cenili Rimljani, ki so sprva jedli le luščino, šele čez čas pa samo korenasto zelenjavo, vendar so jo že takrat imeli za zelo koristno. K nam je rdeča pesa prišla iz Bizanca okoli 10. stoletja in sčasoma postala ena od glavnih sestavin boršča.

Rdeča pesa vsebuje vitamina A in C, vitamine skupine B, folno kislino, jod, bor, mangan ter kalij in železo. Zelenjava je tudi odličen vir vlaknin, poleg tega pa ima malo kalorij (v 100 g surove rdeče pese – 43 kcal). Toda to še ni konec prednosti rdeče pese, osredotočimo se na glavne:

  • Rdeča pesa je bogata z antioksidanti

Ti varujejo zdrave telesne celice pred napadi prostih radikalov ter krepijo imunski sistem in pomagajo v boju proti prehladu. Najmočnejši antioksidant rdeče pese je betain, naravno barvilo, ki rdeči pesi daje barvo.

  • Rdeča pesa – koristi za črevesje

Rdeča pesa vsebuje veliko vlaknin, ki spodbujajo dobro prebavo in nasičenost (koristno za tiste, ki hujšajo). Zelenjava podpira tudi optimalno črevesno mikrofloro, zato rdečo peso uporabljamo za preprečevanje zaprtja.

  • Rdeča pesa pri krvnem tlaku in srčnem infarktu

Zelenjava vsebuje soli dušikove kisline – nitrate. Ko se ti v telesu pretvorijo v dušikov oksid, ki razširi stene krvnih žil in zmanjša krvni tlak. Študije so tudi dokazale, da lahko z rednim uživanjem rdeče pese zmanjšate tveganje za srčni infarkt.

  • Rdeča pesa – koristi za ženske

Mangan, železo in bor, ki jih vsebuje rdeča pesa, spodbujajo hematopoezo – nastajanje novih krvnih celic. Zato je rdeča pesa koristna za ženske med menstrijo – za obnovitev izgube krvi v telesu. Zelenjava je koristna tudi za ženske v menopavzi, saj pomaga obnoviti hormonsko ozadje, pri mastitisu pa rdečo peso priporočamo jesti z medom.

  • Rdeča pesa – koristi za jetra

Prej omenjeni antioksidant betain prav tako podpira zdravje jeter – ščiti jih pred debelostjo in pospešuje obnovo celic, ki so jih poškodovali toksini.

Kuhana rdeča pesa – koristi

Katera rdeča pesa je bolj koristna – kuhana ali surova? Večina lastnosti, ki jih ima surova rdeča pesa – njihove koristi so očitne, ohranja tudi kuhana zelenjava, čeprav v procesu kuhanja izgubi del vitaminov.

Kuhana rdeča pesa je priporočljiva pri boleznih prebavil – vsebuje manj kislin, ki dražijo črevesje. Da bi ohranili več koristi, je priporočljivo, da rdečo peso kuhamo, dokler ni al dente – da rahlo naravno hrustljava.

Kdo ne sme jesti rdeče pese

Za rdečo peso veljajo številne omejitve in kontraindikacije. Te zelenjave ne smete uživati:

  • rdeča pesa vsebuje oksalate (soli oksalne kisline), ki povzročajo nastanek kamnov v sečilih in žolčevodih;
  • sladkorna bolezen – rdeča pesa ima visok glikemični indeks in vsebuje veliko sladkorja;
  • pri boleznih prebavil – uporabljajte previdno, saj ima zelenjava odvajalni učinek in je kontraindicirana za ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in diarejo;
  • pri hipotenziji – velja biti zmeren, saj lahko velika porcija rdeče pese povzroči močan padec krvnega tlaka.

Če nimate nobenih kontraindikacij, lahko rdečo peso varno vključite v svojo prehrano.

Koliko rdeče pese lahko pojeste na dan

Dnevni odmerek rdeče pese za zdravega človeka je 100-200 g na dan, zaužijemo pa jo lahko v kateri koli obliki.

Včasih se pojavi vprašanje, zakaj rdeče pese ne smemo jesti zvečer – dolgo časa je veljalo, da zelenjava, ki vsebuje veliko sladkorjev, ni primerna za redilce. Vendar to dejansko ni res – pesa zvečer ne škoduje. Glavna stvar je, da jo zaužijete najpozneje 2 uri pred spanjem. Zelenjava za večerjo med drugim pomaga ublažiti posledice dnevnega stresa in zaspati.

Prej smo vam povedali, kako koristna je lubenica in koliko je lahko pojeste na dan.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc