Nekatere sestavine niso primerne za mariniranje mesa in pokvarijo njegov okus.
Ne dodajajte teh sestavin v marinado za meso / kolaž Moje, foto depositphotos.com
Z nastopom poletja se začne sezona pečenja na žaru. naši državljani izberejo dobre sorte mesa za kebab in poiščejo uspešne recepte za marinade. Vendar pa za mariniranje ne smete uporabljati vseh izdelkov. Nekatere sestavine naredijo meso grenko in trdo, kar pokvari užitek jedi.
Česa ne smete dodajati v marinado za kebab
V teh izdelkih ni vredno marinirati mesa. Okus kebaba se bo pokvaril, konsistenca pa bo postala trda.
- Kis. Razlog, zakaj kebabom ne smemo dodajati kisa, je učinek kisline na meso. Preveč kisa, limoninega soka, paradižnikove mezge in drugih kislih izdelkov povzroči, da svinjina postane trda in “gumijasta”.
- Kislo sadje in jagodičevje. Iz istega razloga kot kis jih v marinado ni priporočljivo dodajati v večjih količinah. Sadni okus lahko mesu koristi le v majhnih odmerkih.
- Zelišča in suhe začimbe. Recepti za marinado pogosto vključujejo sesekljana zelišča, zeleno čebulo in mešanico suhih začimb. Vendar jih še vedno ni vredno uporabljati. Takšne sestavine se med pečenjem na ognju zažgejo in jedi dajo okus po zažganem.
- Majoneza. Zakaj ne morete dodati majoneze v šašlik? Dejstvo je, da je to hladna omaka, ki je ni mogoče toplotno obdelati. Med cvrtjem na ognju bo majoneza razpadla v sestavine in začela goreti. Poleg tega so koristi takšne jedi za zdravje zelo vprašljive.
- Sol. Mesa ne solite dolgo pred kuhanjem. Bolje je sol dodati tik pred peko ali med njo, sicer bo iz mesa “izločila” sokove in ga izsušila.
- Sladkor. V majhnih količinah sladkor izboljša kakovost kebaba in daje prijeten okus po karameli. Če pa pretiravate, se delci sladkorja spremenijo v karamelo in se na ognju zažgejo.
Zapomnite si tudi osnovno pravilo mariniranja – mlajše kot je meso, manj časa mora biti v omaki in obratno. Staro in trdo svinjino je priporočljivo marinirati vsaj 2 uri.