Tri vrste mesa veljajo za ene najbolj zdravih.
Kaj je najbolj zdravo meso in kako ga pripraviti / depositphotos.com
Meso je koristno, vendar ne vse meso, pravijo strokovnjaki za prehrano. In ne gre vedno za njegovo barvo – rdečo ali belo, pa tudi za to, kako je pridelano, kako je kuhano in v kakšni količini ga zaužijemo. Ugotovimo, katero meso je bolj zdravo od drugih in zakaj.
Najbolj zdrave vrste mesa
Meso je bogat vir beljakovin, železa, cinka in vitaminov skupine B. Vendar strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da ga ne smemo zlorabljati – tudi če je dietno. Strokovnjaki so med najbolj zdravimi vrstami mesa navedli:
Nima konkurence – prepoznali so ga kot najbolj uporabnega, saj ne vsebuje antibiotikov in hormonov (kot na primer svinjsko in goveje meso). Zajčje meso vsebuje tudi veliko železa, cinka, fosforja in vitaminov skupine B, poleg tega ga telo lažje prebavi kot druge vrste, saj vsebuje malo maščob in holesterola.
Prav kunčje meso je tisto, ki ga je priporočljivo uporabljati v prehrani otrok.
Na drugem mestu je perutnina, piščanec in puran. Vsebuje manj maščob kot goveje in svinjsko meso, čeprav lahko tudi to zviša raven holesterola v krvi.
Če lahko, se odločite za purana. Ima manj maščob in kalorij ter več beljakovin. Puran je bogat tudi z vitaminom B3, ki uravnava raven holesterola v krvi.
Na tretjem mestu je ovčetina. Velja za mastno meso, vendar je dejansko bogat vir beljakovin in vsebuje večkrat manj holesterola kot govedina in svinjina. Poleg tega ovčetina vsebuje kreatin, ki je nujen za rast mišic.
Koliko mesa lahko pojeste na teden
Za vsakega posameznika so lahko priporočila drugačna, saj je norma mesa v veliki meri odvisna od individnih značilnosti telesa in zdravja.
Na splošno kardiologi za varno normo štejejo 350-500 g mesa na teden.
Ne pozabite, da beljakovin ne vsebuje le meso, temveč tudi rastlinski izdelki, kot so oreščki in stročnice. Hkrati pa ni priporočljivo, da bi z njimi v celoti nadomestili meso.
Katera je najbolj zdrava oblika mesa
Če govorimo o načinu kuhanja, je najbolj zdravo meso kuhano, pečeno, parjeno, vendar ne ocvrto. Če imate radi meso s skorjico, ga pecite na žaru, saj je ta način veliko varnejši od cvrtja.
Kar zadeva hormone in antibiotike, obstaja nekaj trikov, kako se jih znebiti. Na primer, pred kuhanjem mesa ga za eno uro namočite in odcedite prvo juho.
Prej smo vam povedali, kako je lahko suh krompir nevaren in ali ga dejansko lahko jeste.