Kateri pripomočki se lahko dajo v pečico in kateri ne: nasveti za uspešno peko

Za uspešno peko in okusen rezultat je pomembno, da izberete pravo posodo.

Kakšne posode ne smete dati v pečico / foto depositphotos.com

Vsa posoda ni primerna za peko v pečici. Da bi bil postopek peke prijeten in varen, izdelki pa se ne bi zažgali, morate izbrati pravo posodo. Izdelki, ki niso primerni za pečico, lahko zaradi visokih temperatur počijo ali se stopijo, kar lahko povzroči težave.

Prej smo vam povedali, kaj dati v pečico, če se spodnji del pečenih izdelkov zažge.

Katere posode ne smete dati v pečico

  • Plastični. V pečico je strogo prepovedano polagati izdelke iz plastike in posodo s plastičnimi elementi. Ta material se pri visokih temperaturah topi in oddaja strupene snovi.
  • Papir in karton. Ti materiali so pri visokih temperaturah lahko vnetljivi, zato z njimi raje ne tvegajte. Izjema so papirnati kalupi za kolačke. Ti so impregnirani s posebno snovjo in jih je dovoljeno uporabljati v pečici.
  • Les. Les v pečici verjetno ne bo zagorel, lahko pa potemni in razpoka. Upoštevajte tudi, da loncev in ponev z lesenimi ročaji ne smete postavljati v pečico.

Katere pripomočke je treba v pečici uporabljati previdno

Te materiale lahko uporabljate za peko, vendar velja poznati nekaj pravil. Če varnostnih ukrepov ne boste upoštevali, se bo posoda za peko pokvarila.

  • Aluminijasta posoda. Aluminij sam dobro prenaša visoke temperature, vendar v stiku s kislino sprošča strupene snovi. Zato se jedi z limono, kislimi jagodami in mesom v kisli marinadi ne smejo peči v aluminijasti posodi.
  • Emajlirana posoda. Emajlirane posode ne smete postaviti v vročo pečico, saj bo material zaradi nenadne spremembe temperature razpokal. Emajlirano posodo ali skledo lahko postavite le v hladno pečico. Poleg tega emajla ne smete segrevati na temperaturo nad 250°. Če ima takšna posoda kakršne koli razpoke, je prepovedana uporaba.
  • Steklena posoda. Če steklo ni označeno kot toplotno odporno, je treba z njim ravnati previdno. Tako kot emajla tudi stekla ne smete postaviti v vročo pečico, sicer nastanejo razpoke. Steklene izdelke postavimo v hladno pečico, po pečenju pa jih ne izvlečemo takoj, temveč odpremo vrata in pustimo, da se material nekoliko ohladi. Takšno posodo je prepovedano uporabljati, če ima razpoke kakršne koli velikosti.
  • Multicooker skleda. Multicooker sklede so običajno primerne za peko, vendar jih je treba uporabljati le, če ni nič boljšega. Zaradi tankega dna se lahko hrana v njih zažge. Posoda se ne sme segrevati nad 200°.

Katero posodo lahko damo v pečico: značilnosti posameznih materialov

  • Jeklo. Neprijemljiva posoda iz nerjavečega jekla je zelo priljubljena za peko. Je lep, lahek in toplotno odporen material. Jeklo se zlahka opraska, zato v takšni posodi hrane ne morete rezati z nožem.
  • Lito železo. Trpežne in močne litoželezne ponve in lonci se ne bojijo niti najvišjih temperatur. Takšna posoda se hitro segreje in hrana v njej je hitreje pripravljena. Velika pomanjkljivost izdelkov iz litega železa je njihova velika teža.
  • Keramika. Keramična posoda dobro zadržuje toploto in se hitro segreje. Hrana se skuha enakomerno in ohrani največjo koristnost. Slabosti keramičnih pekačev so visoka cena in zahtevna nega. Takoj po uporabi jih je treba oprati.
  • Toplotno odporno steklo. Toplotno odporno steklo lahko uporabljate tako v pečici kot v električni pečici. Prenaša visoke temperature, je enostavno za čiščenje in ne reagira s hrano. Skozi prozorno steklo lahko opazujete tudi postopek kuhanja.
  • Silikon. Silikonski kalupi se večinoma uporabljajo za izdelavo sladic in piškotov. Vzdržijo temperaturo do 250 °C. Približno 5 let po nakupu postane material strupen, zato ga je treba redno menjati.
  • Glineni lonci. Takšne posode se že dolgo uporabljajo za pripravo prve in druge jedi. Kaše, juhe in enolončnice iz glinenega lonca imajo edinstven okus. V glinenih loncih se dobro pečejo vsi izdelki, v njih pa je mogoče skuhati tudi najtrše meso.
  • Pladnji za peko. Pekač je običajno naprodaj skupaj s pečico, zato je vsekakor primeren za peko. Običajno so izdelani iz mešanice jekla in aluminija. Pekači z debelim dnom so primerni za peko testa, pit in pic, meso in ribe pa je treba peči na pekaču z rešetko.
  • Pekač. Globoka okrogla ponev z dvema ročajema je posebej zasnovana za peko. Zaradi posebne oblike se hrana dobro zapeče in prepoji z lastnimi sokovi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc