Ko pride čas za kebab, je vredno razmisliti, ali bo škodoval telesu. Strokovnjaki za prehrano se strinjajo, da je ta jed zdrava, če se z njo ne prenajedate.
Ne smemo pozabiti, da je šašlik precej “težka” jed za želodec / foto depositphotos.com
Meso – eden najpogostejših izdelkov za pripravo različnih jedi, tudi kebaba. Zaradi nastopa razmeroma toplega vremena so ga ljubitelji kebaba že začeli aktivno pripravljati. Moje vam bo povedal, kako pogosto lahko jeste kebab.
Moje je že prej pisal, kako pripraviti kebab v pečici.
Kdo ne sme jesti kebaba
Ljudje na dieti ne smejo jesti veliko kebabov. Velik delež mesa bo za njihov organizem pomenil stres. Prav tako se morajo šašlikom izogibati ljudje s protinom, boleznimi prebavnega sistema, boleznimi srca in ožilja. Če vam ni jasno, ali lahko šašlik pri hipertenziji, si zapomnite – v zelo omejenih količinah.
Če je kebab narejen iz svinjskega mesa, ga ljudje z visokim holesterolom ne smejo jesti veliko.
Jagnječjega kebaba pa ne smejo jesti ljudje z bolnim želodcem ali črevesjem, saj je to meso precej težko prebavljivo.
Poleg tega strokovnjaki za prehrano ne priporočajo, da bi otrokom, mlajšim od 8 let, dajali veliko šašlika.
Šašlik – koristi in škoda, odtenki uživanja
Strokovnjaki za prehrano redno povedo, kaj je škodljivo za shashlyk. Opozarjajo, da mesa, pripravljenega na oglju, ne smemo zlorabljati, da ne bi škodovali telesu. Poleg tega strokovnjaki svetujejo tistim, ki so na dieti na pikniku, naj ležijo na zelenjavi. Dejstvo je, da bodo vlaknine napolnile želodec in vam ne bodo dovolile pojesti dodatnega kosa kebaba.
Na splošno ljudem svetujejo, naj se s kebabom ne prenajedajo, saj lahko sicer namesto užitka dobite slabost, težo v želodcu in napihnjenost.
Hkrati strokovnjaki opozarjajo na dejstvo, da je šašlik koristen, če ni masten, je pravilno pripravljen in iz kakovostnega mesa.
Kako pogosto lahko jeste kebab – za ljubitelje poslastice na zapisnik
Šiš kebab iz rdečega mesa je bolje jesti največ 100 g na dan. Pogosto uživanje takšnega kebaba lahko izzove razvoj raka. Tudi svinjskega kebaba ne smemo jesti pogosto, pri pripravi pa si je treba zapomniti, da je treba svinjino temeljito prepražiti.
Na splošno pa strokovnjaki za prehrano opozarjajo na dejstvo, da se pri kuhanju kebaba sproščajo rakotvorne snovi. V zvezi s tem se priporoča, da kebab uživamo največ enkrat ali dvakrat na mesec.
Kateri del svinjine ni primeren za kebab – nasvet
Če vas čaka piknik in ste dobili naročilo za nakup mesa za kebab, pri izbiri upoštevajte, da meso s hrbtnega dela prašiča ni primerno. Je trše in ima žile. Zaradi takšnega mesa bo kebab suh in trd.