Če ne veste, kje uporabiti slanico, vam bo v pomoč recept za neverjetno in preprosto omako.
Marinada lahko postane sestavina za omako / foto depositphotos.com
Ko ostane slanica od kumaric, se mnogi razdelijo na dva tabora: nekdo jo izlije, nekdo pa jo po burnem večeru spije. Vendar pa obstaja nov način, ki bo navdušil tudi prefinjene goste.
Pred tem smo vam povedali, kako skuhati svinjsko mast v slanici s sladkorjem in ali lahko uporabite maslo iz konzerv.
Kje uporabiti kumarično slanico – možnosti
Kumarična slanica lahko naredi majonezo manj mastno in ji doda nekaj pikantnosti. Najpomembneje je vedeti, v kakšnih razmerjih pripraviti improvizirano omako.
Za to je dovolj, da majonezi dodamo slanico v razmerju 1 : 3. Nato jo temeljito premešamo, da postane homogena. Enak trik lahko naredimo tudi s kislo smetano. Tako lahko postane osvežilna solatna polivka, dodatek k cmokom ali testeninam.
Kaj storiti s preostalo slanico?
Tekočino iz kumaric lahko uporabite tudi za za vlaganje kebab, ribe ali čebula. Gurmani, ki radi eksperimentirajo, naj poskusijo kuhati krompir za solato v slanici. To bo prilogi dodalo pikantne note, ta različica krompirja pa bo zagotovo všeč vašim bližnjim.
Marinada vam bo prišla prav tudi kot nadomestek za navaden kis. Dodamo ga lahko solati za okus ali boršču, da ohranimo barvo rdeče pese.
Presenečeni boste, a navadna slanica bo pomagala očistiti umazane ponve in rešetke žara. Preprosto jih prelijte s to tekočino in jih pred pranjem pustite kratek čas stati.
Poleg tega marinada podpira kislo okolje v tleh za rastline, ki to potrebujejo (hortenzijo, rododendron, azalejo). To storite tako, da zemljo okoli cvetov poškropite s slanico.