Povedali vam bomo, kako ugotoviti, ali se je mlinci pokvarili, ko so bili v zamrzovalniku, hladilniku ali pa so jih prinesli naravnost iz trgovine.
Kako odkriti pokvarjeno mleto meso – lifehacks / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Narezek je mesni izdelek, iz katerega lahko pripravimo veliko različnih jedi, vendar nam včasih v trgovini prodajo ne povsem sveže blago. Tudi mleto meso lahko da božjo dušo, medtem ko leži v hladilniku ali zamrzovalniku. Moje je ugotovil, kako v 5 minutah ugotoviti, ali je mleto meso pokvarjeno ali ne.
Kako razumeti, da se je piščančja mletina pokvarila
Piščančja mletina je odlična za pripravo kotletov, mesnih kroglic in celo lazanje. Vendar pa obstajajo znaki, ki vam bodo natančno povedali, da je bolje, da iz tega izdelka ne pripravite ničesar:
- vonj – Če ima mlinci kiselkast vonj, so zagotovo s pretečenim rokom uporabe, saj ima sveže meso nevtralen okus;
- barva – siva, zelena, rjava in kateri koli drug odtenek je zanesljiv znak zastarelega izdelka;
- doslednost – Zmleti piščanec mora biti čvrst, ne sluzast in ne sme razpadati v rokah.
Mletega piščanca lahko ocenite vizno – če so kosi zvitega mesa gladki, sijoči, brez čudnih lis in madežev, to pomeni, da je izdelek svež. V nasprotnem primeru ga ne kupujte.
Kako ugotoviti, da se je mleto svinjsko meso pokvarilo
Pri svinjini “delujejo” enaka pravila kot pri piščancu – znaki zastarelega izdelka so enaki. Če vidite, da je mleta svinjina postala siva ali zelena, je premehka na otip, ima vonj po gnilem ali kislem mesu, potem je najverjetneje ne morete uporabiti. Elementarni pregled s pomočjo naravnih receptorjev vam bo pomagal odkriti zastarelo svinjino, pa tudi, kako razumeti, da se je mleta govedina pokvarila.
Kako ugotoviti, da se je zamrznjena mleta mesnina pokvarila
Mnoge gospodinje “z rezervo” pustijo mleto meso v zamrzovalniku, da bi iz njega pozneje kaj skuhale. Redko, vendar se zgodi, da izdelek izgubi svežino, zato je pomembno vedeti, kako razumeti, da se je mletina v zamrzovalniku pokvarila.
Po odmrzovanju (ali celo med njim) boste začutili neprijeten vonj po gnilem mesu. Vonj bo precej močan – ne boste ga mogli spregledati. Če preverite posodo z mletim mesom, lahko opazite, da ima izdelek madeže katere koli druge barve od naravne barve mesa – tudi to bo argument proti uporabi polizdelkov.
To znanje je potrebno, da ne bi izgubljali časa, saj ni težko razložiti, kako razumeti, da je mleto meso pri cvrtju pokvarjeno – začeli boste cvreti zastarelo meso in celotno kuhinjo in celo stanovanje bo napolnil strašen vonj po gnilem. Meso boste morali zavreči, pomiti ponev, prezračiti prostor in pripraviti drugo jed ali pa steči v trgovino po nove izdelke. Bolje je, da ste takoj pozorni na opozorilne znake in se znebite neprimernega izdelka.
Preberite si tudi: “V primeru, da je v kuhinji nastal problem, ki ga je treba reševati, je potrebno, da se v kuhinji ne bi uporabljal:
Moje priporoča, da za razumevanje tega vprašanja uporabljate čutila za vonj, vid in otip – ne smete ugotavljati, kakšen okus ima pokvarjena mletina. Ne boste občutili nič prijetnega, poleg tega pa tvegate zastrupitev.