Kako stopiti peč s surovim lesom in narediti ogenj: osnovni lifehack

Povedali vam bomo, kako hitro posušiti drva in poskrbeti, da bodo gorela tudi surova.

Kako hitro zakuriti ogenj – nasveti / depositphotos.com

Pridobiti ogenj iz mokrih, še bolj pa iz mokrih drv, je neverjetno težko. Takšna sitija se lahko zgodi kadar koli – dež lahko zmoči veje med piknikom ali celo v vašem skladišču drv, če ste jih pozabili pokriti. Moje vam bo povedal, kako hitro raztopiti kuhalnico s surovimi drvmi ali zakuriti ogenj.

Ali je mogoče segreti kuhalnico s surovimi drvmi – bodite previdni

Možnost uporabe mokrih drv za kurjenje štedilnika je odvisna od vrste drv. To je prepovedano le lastnikom piroliznih naprav, za tiste, ki imajo burzhuyki ali podobne zasnove, pa vam bomo povedali, kako ogrevati štedilnik s surovim lesom. Glavna stvar, upoštevajte, da bo količina toplote v tem primeru manjša, kot če bi bil material suh – velik del temperature bo šel za “potiskanje” vlage in ne za ogrevanje.

Najdeni vlažni les – kako hitro segreti štedilnik

Glavna težava pri tem postopku je prav v vžigu. Če imate možnost, potem v štedilnik najprej vstavite suha drva, nato pa vanj vrzite še vlažna drva. Če te možnosti nimate, obstajajo trije načini:

  • Polena postavite na štedilnik, da se posušijo;
  • uporabite poseben vžigalnik;
  • pod les položite žagovino, lesne sekance in majhna polena (hitreje se bodo posušila).

Ti trije nasveti vam bodo pomagali razumeti, kako sušiti surova drva za peč, vendar ista priporočila veljajo tudi za ogenj.

Kako zakuriti ogenj iz surovih vej – navodila

Izkušeni popotniki, ki se pogosto znajdejo v “špartanskih” razmerah, delijo edinstvene trike, s katerimi lahko zlahka zakurite ogenj v vseh razmerah. Potrebujete:

  • Zmešajte 3 žličke moke in 1 žličko sladkorja ter mešanico posujte na drva;
  • “Kose drv začinite z nekaj ščepci soli;
  • zmešajte pralno milo in alkohol v razmerju 1:1 ter z mešanico polivajte veje.

Drug zanimiv način za vžig surovih vej je, da zmečkate nekaj časopisov, jih prepognete v “ribjo kost” in potresete s soljo. Počakajte 3-5 minut, nato jih prižgite, in ko se ogenj razplamti, dodajte nekaj tankih vejic. Postopoma lahko na ogenj dodajate večje kose lesa in prilagajate toploto. Na ta način boste zlahka in brez težav zakurili resnično velik in stabilen ogenj.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc