Kako skuhati meso za juho in katere nianse upoštevati, da pripravite okusno jed – izveste v gradivu Moje.
Kako pravilno pripraviti meso – priporočila / foto depositphotos.com
Meso je ena od glavnih sestavin številnih jedi, če oseba seveda ni vegetarijanec. Lahko ga dušimo, kuhamo, naredimo juho. Moje vam bo povedal, s kakšno vodo prelijemo meso pri dušenju in kako ga pravilno skuhati.
V kakšno vodo dati meso – nasveti
Preden meso skuhate, ga operite v tekoči vodi.
Vprašanje, ki se lahko pojavi, je, v kakšno vodo dati meso. To je odvisno od tega, za kaj se meso kuha. Za juho ali juho je na primer potrebna hladna voda, za solate, rezine in druge pripravljene jedi pa vrela voda.
Če začnete kuhati meso v hladni vodi, bo večina koristnih snovi prešla v juho. Če pa boste svinjino, piščanca in govedino dali v vrelo vodo – koristni mikroelementi bodo ostali v mesu, ker se bo zgornja plast beljakovin zaradi visoke temperature hitro sesedla in jim ne bo dovolila, da “uidejo” v vodo.
Preberite si tudi: “V primeru, da se v skledi razkuhate, je potrebno, da se v skledi razkuhate:
Ne pozabite, da je treba meso za juho preliti s hladno vodo, če želite, da bo juha okusna in bogata. Hkrati v lonec že na začetku dajte vse sestavine za juho. Če pa je glavni namen prihodnje jedi samo meso, ga lahko prelijete z vrelo vodo. Takrat bo meso sočno in aromatično.
Kako pravilno skuhati juho / foto depositphotos.com
Kdaj soliti meso pri kuhanju ali dušenju
Meso je treba soliti na koncu kuhanja. Ker sol poveča izločanje tekočine, lahko pokvari okus jedi. Če solite na začetku, bo meso presuho in trdo.
Če se sprašujete, s kakšno vodo preliti meso pri dušenju, si zapomnite – z vročo vodo, juho ali sokom, ki nastane med pečenjem.
Kako pravilno pripraviti ribe – kulinarične skrivnosti
Ribe je bolje kuhati v hladni vodi, lahko pa jih skuhate tudi v vroči vodi / foto depositphotos.com
V tem primeru velja enako načelo kot pri mesu – če potrebujete okusno juho ali juho – je ribe priporočljivo zaliti s hladno vodo in nato postaviti na gorilnik. Če je vaša naloga ohraniti okus ribe, jo je treba dati v vročo vodo, vendar ne v vrelo. Če jo vržete v vrelo vodo, se bo na zunanji strani hitro skuhala, v notranjosti pa bo ostala surova.