Kako skuhati ajdo: koliko vode je treba dodati in zakaj je potrebna soda bikarbona

Obstaja kulinarični haifhack, s katerim bo vaša ajdova kaša postala drobljiva in okusna. Za dosego tega učinka boste potrebovali nekaj sode bikarbone v pravem razmerju.

Za kuhanje ajdove kaše mora biti dvakrat več vode kot krušne kaše / foto: depositphotos

Morda ne boste uganili, kaj vse damo v ajdovo kašo, da bi bila kaša brez specifičnega vonja in grenkobe, bolj zračna in hitreje kuhana. Ta nepričakovana sestavina je navadna soda. Najpomembnejše je, da sodo bikarbono dodamo ajdi v pravi količini in ob pravem času.

Ključno pravilo pri kuhanju ajde je upoštevanje razmerja: za eno porcijo ajde morate vzeti dve porciji vode. Če želite, da je ajda bolj drobljiva, uporabite razmerje 1 : 2,5.

Ne pozabite, da ta izdelek ni uporaben za vsakogar, Moje je že pisal, komu je ajdova kaša kontraindicirana.

Koliko sode bikarbone dodati v ajdovo kašo – kaj morate vedeti

Če v vrelo vodo pošljete sodo bikarbono, je potrebujete kar nekaj – toliko, kolikor se je prilega na konico noža. Nato vlijte oprane zdrobove kosmiče.

Če se odločite, da boste pri kuhanju ajde dodali sodo, morate dati precej manj soli.

Za kuhanje ajde morate v vodo dodati zelo malo sode / foto depositphotos.comDa bi skuhali ajdo, je treba v vodo dodati zelo malo sode / foto depositphotos.com

Kako skuhati ajdo s sodo – kaj morate vedeti

Vodo v loncu posolite, počakajte, da zavre, dodajte sodo bikarbono in dvakrat toliko ajde, kot je bilo tekočine v loncu. Znižajte temperaturo, lonec pokrijte s pokrovko in ajdo kuhajte 20 minut.

Preberi tudi:

Nato ajdo prelijte z oljem, ponev pokrijte s folijo, pokrijte s pokrovom in postavite ajdo v toplo pečico (način Keep Warm) ter pustite prilogo, da se za eno uro ali celo dve uri zapeče. Dodatna vlaga se bo vpila v ajdo, nato pa bo kaša postala drobljiva in aromatična.

Uporabno ajdo lahko zelo preprosto skuhate v termosu / posnetek zaslonaUporabno ajdo lahko zelo preprosto skuhamo v termoski / posnetek zaslona

Kako kuhati ajdo čez noč je koristno

Zelena ajda velja za najbolj uporabno, saj jo preprosto poberemo in posušimo, je živ “izdelek”, ki ga lahko celo kalimo. Ohrani več hranilnih snovi kot rjava ajda, ki je bila toplotno obdelana. Rjava ajda je kalcinirana in je že “mrtva”.

Za pripravo najbolj zdrave priloge boste potrebovali navadno termosko. Vzemite zeleno ajdo, jo nasujte v termosko, dodajte olje in zalijte z vročo vodo – tako zdravo skuhate ajdo. Tako pripravljeno ajdo lahko pojemo v eni uri.

Upoštevajte, da mora imeti termoska širok vrat, da jo lahko nato sperete iz kaše.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 4 from 5 )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc