Ali lahko riž shranjujete na balkonu in kako poskrbeti, da ga ne napadejo škodljivci – preberite v članku Moje.
Kako shranjevati žita v steklenih kozarcih / depositphotos.com
Žita, vključno z rižem, je treba shranjevati pravilno, sicer bodo v posodo prej ali slej prišli insekti. Poleg tega se lahko riž navlaži, zaradi česar je že takrat neprimeren za uživanje. Moje je preveril, ali lahko riž shranjujemo v hladilniku in kako ravnati s suhimi ali kuhanimi žiti.
Pred tem smo govorili o tem, kako pravilno shranjevati žita in testenine.
Kako shranjevati rižev zdrob – nasveti in priporočila
Veliko ljudi misli, da lahko riž shranjujete v isti embalaži, v kateri ste ga kupili – to ne drži. V polietilenskih vrečkah začne rižev zdrob gniti in absorbira neprijeten vonj. Poleg tega ne veste, ali so bile pri proizvodnji upoštevane sanitarne norme – če ne, lahko embalaža z rižem vsebuje ličinke žuželk, ki se pozneje spremenijo v hrošče.
Shranjevanje riža v steklenem kozarcu – je najboljša možnost za zaščito riža pred kvarjenjem in škodljivci. Ko kupite riž, ga prelijte v primerno stekleno ali plastično posodo s tesno privitim pokrovom. Ne uporabljajte železnega, saj lahko zarjavi in ni popolnoma neprepusten za zrak.
Idealna temperatura za shranjevanje riža – 5 do 15° C, 60-70 % vlažnost. Kategorično neposredna sončna svetloba je strogo prepovedana – ne sme doseči kozarca. Mimogrede, mraz in mraz hitro “ubijeta” vse bakterije – je odgovor na vprašanje, ali lahko riž shranjujemo v hladilniku.
Če v kozarcu najdete škodljivce – dajte drobir v zamrzovalnik, hladilnik ali na balkon. V kozarec z rižem lahko položite tudi lovorjev list ali česen, da odvrnete škodljivce. Da bi preprečili izsušitev riža, napolnite bombažno vrečko s soljo in jo postavite v kozarec s kruhom.
V skladu z vsemi zgoraj navedenimi pogoji, riž lahko varno hranite do šest mesecev, polirani riž pa eno leto.. Če se drobljenec hrani dlje, je priporočljivo, da se pred uporabo kalcinira.
Kako pravilno in dolgotrajno shranjevati riž, če je že kuhan
Kuhan riž lahko shranjujete le v hladilniku. Če krušnim žitom niste dodali olja, se v petih dneh ne bodo pokvarili. Kaša z oljem se hrani manj – le 3 dni. Če ste riževo kašo skuhali z mlekom, je njen rok trajanja 24 ur, nato pa jed zakisa.
Preudarne gospodinje priporočajo shranjevanje riža v tesno zaprti posodi, stran od drugih živil, ki lahko oddajajo oster vonj. Da riž ne bi končal v košu za smeti, lahko kašo zamrznemo in jo v zamrzovalniku hranimo do 40 dni. Če je zunaj “minus”, lahko kuhano kašo odnesete na balkon in jo tam shranite.