Kje in kako dolgo lahko hranite odprto vino, da se ne spremeni v kis.
Kako shranjevati odprto vino / REUTERS
Odprto vino ne zdrži dolgo – izgubi okus, aromo in začne kisati. Včasih je to vprašanje nekaj dni, včasih pa nekaj ur. Koliko odprtega vina lahko hranimo in kako pijačo v odprti steklenici ohraniti dlje časa – preberite v članku agencije Moje.
Že prej smo pisali, kako shranjevati sir, da se ne pokvari dlje časa.
Takoj ko odpremo steklenico vina in vanjo pride zrak – pijača začne oksidirati in “umirati”. Toda ta proces lahko upočasnimo.
Kako shraniti odprto vino – 3 načini
1. Odprto steklenico zapečatite z originalnim zamaškom.
Da bi dlje časa ohranili okus in aromo odprtega vina, ga je treba zapreti s pluto. “Originalni zamašek steklenice lahko nekoliko “obrežete” in pijačo zamašite nazaj. Pod zamašek položite voščen papir, da v notranjost ne bi prišli koščki plute, in zamašek bo bolj varen.
Seveda na ta način ne bo hermetično zaprt, nekaj malega zraka bo še vedno prišlo v steklenico, vendar bo vino shranjeno nekoliko dlje.
2. Steklenico zaprite s posebnim zamaškom.
Uporabite lahko tudi posebne gumijaste zamaške za zamašitev vina. Te lahko kupite v specializiranih trgovinah in trgovinah s strojno opremo.
Lahko greste še dlje: zdaj so na voljo posebni vakuumski sistemi, ki omogočajo črpanje zraka iz odprte steklenice. S tem steklenico zaprete in ustvarite potrebne pogoje za shranjevanje vina v njej.
3. Prelijte vino v tesno zaprto steklenico.
V tem primeru lahko prostornino steklenice prilagodite količini preostalega vina. Bolj ko je steklenica napolnjena, manj zraka bo v njej in bolje bo za vino.
Kam shraniti vino v prazni steklenici
Na hitrost oksidacije vina neposredno vpliva temperatura: nižja kot je temperatura, počasnejši je proces. Zato morate neodprto steklenico vina hraniti v hladilniku.
Koliko odprtega vina lahko hranite – belo, rdeče in opevano vino
Različna vina različno oksidirajo, zato je rok trajanja odprtega vina različen.
- Peneča vina – v hladilniku lahko hranite 1-3 dni.
- Mlada bela in rosé vina – 5-7 dni v hladilniku.
- Bela vina s polnim telesom (npr. starani chardonnay itd.) – 3-5 dni v hladilniku. Krajši rok uporabnosti takšnih vin je zato, ker oksidirajo že v fazi proizvodnje, v odprti steklenici pa ta proces poteka hitreje.
- Rdeča vina – 3-5 dni v hladilniku. Starejša vina se hranijo dlje kot lahka mlada vina.
- Obogatena vina – 4 tedne v hladilniku.
- Vina v tetrapakih – 28 dni v hladilniku.
Ni zaželeno, da bi vino hranili dlje, saj začne pridobivati oster okus po kisu in neprijeten vonj.