Morda boste presenečeni, a kokošja jajca lahko zamrznemo, pomembno je le, da poznamo pravo metodo.
Jajčna mešanica lahko po odmrzovanju postane zrnata / depositphotos.com
Piščančja jajca – sestavni del prehrane številnih ljudi. Napihnjena omleta, okusna glazirana, modni pashot – jajca lahko pripravimo na različne načine. Vendar ne ve vsakdo, kaj storiti, če je jajc preveč, saj jih je nevarno predolgo skladiščiti. Izkazalo se je, da obstaja način, o katerem iz nekega razloga govori le malo ljudi. Jajca lahko zamrznemo, v zamrzovalniku se odlično ohranijo.
Moje je že povedal, kako skuhati derune, da se niso izkazale nič slabše od izkušenih kuharjev. V tem članku pa boste izvedeli, kako pravilno zamrzniti surova jajca in kako jih nato skuhati. Shranjevanje jajc za zimo je zelo enostavno, pomembno je le, da poznate pravo metodo.
Zamrzovanje kokošjih jajc – osnovna načela
Da bi razumeli, kako zamrzniti kokošja jajca, si je treba zapomniti fiziko. Pri zamrzovanju se tekočina (ki je tudi v jajcu) razširi. Zato jajc ne boste mogli zamrzniti celih – lupina bo počila. Zato jajca zamrzujemo na pladnjih, v posebnih posodah in celo v modelčkih za led.
Jajca zamrznete tako, da jih razbijete v skledo in temeljito premešate. Poskusite jajca močno stepati, da se mešanica napolni s kisikom. Pomembna točka pri zamrzovanju jajc je posebna sestavina. Po odmrznitvi lahko jajčna zmes postane zrnata, če pa dodate sol, sladkor, med ali koruzni sirup, se konsistenca sploh ne bo spremenila.
Za eno skodelico surovih stepenih jajc morate dodati 0,5 čajne žličke soli. Če nameravate iz mešanice pripraviti sladke jedi, dodajte med ali sladkor. Če želite dodati koruzni sirup, boste na 1 skodelico mešanice surovih jajc potrebovali 1-2 žlici sladke tekočine. Zamrznjena surova jajca lahko hranite približno eno leto.
Poleg tega lahko zamrznete tudi trdo kuhana jajca. Priporočljivo jih je olupiti iz lupine, saj bo to pri odmrzovanju težje.
Kako odmrzniti jajca
Izkušene gostiteljice svetujejo, da jajca odmrznete v hladilniku. Pladenj z jajci iz zamrzovalnika prestavite v glavni predel hladilnika. Tako se bodo jajca odmrzovala postopoma, brez nenadnih temperaturnih skokov.
Odtajana jajca lahko ocvremo ali skuhamo. Pri kuhanju dajejo nekoliko več pene kot nezamrznjena, vendar vas to ne sme prestrašiti. Zamrznjeni rumenjaki so okusni, postanejo kremasti. S spremembo konsistence se spremeni tudi okus. Zamrznjeni rumenjaki imajo okus po kuhanih rumenjakih.