Kako rešiti presoljeno juho: potrebujete eno sestavino

Presoljeno juho lahko enostavno rešite.

Kako rešiti presoljeno juho / depositphotos.com

Presoljena juha se zgodi tudi izkušenim gostiteljicam – in s tem ni nič narobe. Ne hitite je izliti in začeti kuhati nove – povedali vam bomo, kaj storiti, če ste juho presolili.

Prej smo vam že povedali, kaj storiti, če ste presolili kakšno jed – žitarice, meso ali zelenjavo.

Bolje je, da juho solimo postopoma, jed pa je treba po okusu dosoliti šele na samem koncu. Za zelenjavno juho boste na primer morda potrebovali več soli, za juho s konzerviranim ali kuhanim mesom pa manj. Če pa vse to teoretično poznate in imate zdaj na štedilniku presoljeno juho, jo rešimo.

Kako popraviti presoljeno juho

Jed lahko rešite na več načinov:

  • Dodajte riž ali čičeriko

Najbolj znan način, ki smo ga podedovali od naših babic. Presoljeni juhi lahko dodate riž ali proso – dobro vpijeta sol. Zavijemo jih v gazo in damo v lonec za 15 minut, nato pa jih vzamemo ven. Dokončajte kuhanje riža ali peresnega prosa – to bo priloga za drugi obrok.

  • V posodo dajte krompir ali jabolko

Ta metoda je prav tako zelo priljubljena, poleg tega pa je hitra. Rezine surovega krompirja ali rezine svežega jabolka bodo hitro absorbirale odvečno sol v juhi.

Če v juhi še ni krompirja, ga preprosto dodajte in po 10 minutah poskusite jed. Če je juha preslana in je v njej že krompir, potem v jed dodatno dajte še nekaj krompirja ali rezin jabolk in jih po 10 minutah vzemite ven z režnato žlico.

  • Dodajte sladkor

Metoda ni najbolj priročna, je pa učinkovita: v zajemalko dajte sladkor v kosmičih in jo izpraznite v presoljeno juho. Ko se sladkor začne topiti, ga vzemite ven. Po potrebi ta “trik” ponovite.

Presoljeno juho lahko rešite, če ji dodate razžvrkljano surovo jajce. Res pa je, da če ste pred tem skuhali prozorno juho, bo treba jed z jajcem poimenovati drugače. Lahko pa se oborožite s skimerjem in jajce izločite.

  • Dodajte vodo

To je prva stvar, ki vam pride na misel, če je juha preslana: lahko odcedite nekaj juhe in jo nadomestite z vrelo vodo. Juho je treba nato dobro prekuhati in pustiti, da se napoji. Pri tem je pomembno, da z vodo ne pretiravamo, sicer lahko jed izgubi svojo bogastvo in okus. V tem primeru lahko dodamo košček masla.

  • Dodajte kislo smetano in zelišča

Če je juha nekoliko preslana, ji lahko pri serviranju dodate kislo smetano in zelišča (npr. koper, peteršilj), ki bodo odpravila odvečno slanost.

Obstaja še en način: zelenjavo v presoljeni juhi nadomestite z drugo zelenjavo. Tudi to bo pomagalo popraviti stanje. Če pa imate navadno zelenjavno juho, to nima smisla – lažje je skuhati novo.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc