Pripraviti sočen kebab ni tako težko, če poznate nekaj preprostih skrivnosti, glavni pa sta izbira mesa in prava marinada.
Kako pripraviti sočen kebab: pomagala bo marinada / foto depositphotos.com
Za pripravo okusnega kebaba z okusom je treba izbrati dobro meso in ga ustrezno marinirati.
Priprava sočnega kebaba ni tako težka, če poznate nekaj preprostih skrivnosti. Povedali vam jih bomo.
Pred tem pa smo govorili o tem, katero je najbolj škodljivo meso za kebab in zakaj ga ne smete kupiti.
Kateri kebab je najmehkejši – izbira mesa
Pri izbiri mesa za kebab morate upoštevati, da imajo različne vrste izdelkov različno trdoto, in v skladu s tem pravila kuhanja.
Idealno za kebab je svinjsko meso, kar morate storiti, da bo kebab mehak, pa je, da izberete med:
- ovratnik;
- ledja;
- loin.
Pozorni bodite tudi na razmerje med maščobo in mesom v izbranem kosu – naj bo 1 proti 4, da jed ne bo preveč mastna.
Pri govedini in jagnjetini je težko doseči mehak kebab, zato se, če ne želite eksperimentirati in želite dobiti (skoraj) zagotovljen dober rezultat, odločite za zanesljivo, s časom preizkušeno svinjino.
Svinjine ne uporabljajo vsi, z jagnjetino ni enostavno, saj morate poiskati mlado jagnječje meso, da se izognete močnemu specifičnemu vonju, govedino pa je zaradi njene čvrstosti bolje prepustiti drugim jedem.
In tu vam bo na pomoč priskočil piščanec. Njegovo meso tradicionalno velja za najbolj nežno. Za kuhanje potrebuje manj časa. Piščančje stegno je idealno za peko na žaru – je dovolj mastno, da ostane sočno. Odličen kebab bo narejen iz šunke. Vendar je bržola precej suh izdelek, zato jo lahko “rešimo” z marinado in “dežurstvom” na žaru, da ne pretiravamo.
Najmehkejši kebab – pravilno pripravljen / foto depositphotos.com
Kaj marinirati meso za kebab – najboljši recepti
Marinada za meso je osnova vašega prihodnjega kebaba. Od nje je namreč odvisno, kako okusna bo jed.
Najpreprostejše, klasična marinada za svinjsko meso – čebula. Veliko čebule: za 1 kg mesa – 2-3 kg čebule. Za mariniranje potrebujete:
- meso operite in narežite na bodoče kebab kose (običajno 5*5 cm, vendar ne premajhne);
- sesekljamo čebulo (na kolobarje, nekaj pa jo lahko sesekljamo tudi bolj drobno, zlasti če je časa za mariniranje malo);
- po želji dodajte poper in druge začimbe po okusu;
- Vse skupaj dajte v skledo, premešajte (ali razporedite po plasteh) in pustite nekaj ur (najbolje čez noč) v hladnem prostoru, na primer v hladilniku.
Sol dodajte tik pred cvrtjem, da ne bo iz mesa potegnila sokov; ta nasvet velja za vse recepte. Naslednji dan lahko mirno začnete peči na žaru in dobite sočen in okusen kebab. Ko ga nataknete na nabodalo, izmenično nataknite meso in čebulo (zato je bilo narezano na kolobarje).
Mnogi dodajajo majonezo, vendar ta in okus mesa lahko moti in je na splošno sama po sebi precej mastna, tukaj pa je in meso očitno brez maščobe – rešite svoje zdravje. Mimogrede, povedali smo vam že, v kaj ne smete marinirati mesa in zakaj kis ni najboljša marinada.
Preberite si tudi: “V marinadi lahko marinirate tudi meso, ki ga je treba marinirati, da bi se izognili težavam pri pečenju:
Več svinjskega mesa lahko marinirati v vinu. To je mimogrede tudi odgovor na vprašanje, kako pripraviti mehko meso za kebab. Za takšno jed boste potrebovali:
- meso – 2 kg;
- rdeče suho vino – 200 ml;
- vinski kis (ne preveč kisa) – 2 žlici;
- čebula – 2-3 glave;
- suhi koriander (če ga imate radi) in koriander – 25 gramov;
- hmelj-suneli – 50 gramov;
- sol in poper (mleta, po možnosti rdeča) – po okusu.
Priprava kot običajno – meso narežite na vam primerne kose in čebulne kolobarje, zmešajte suhe začimbe, vse skupaj dajte v posodo, dodajte kis in premešajte. Nato prilijte vino, dodajte poper in za nekaj ur pošljite v hladilnik. Mimogrede, v končni jedi ne bo alkohola, tako da lahko tudi otroci.
Mariniranje piščančjega mesa malo hitreje. Za piščanca se dobro obnese marinada iz kefirja v razmerju približno 1 del kefirja na 2 dela mesa. Dodajte tudi čebulo in druge začimbe ter premešajte. Piščanca tako marinirajte nekaj ur.
Piščanec je tudi odličen izdelek za medena marinada! Če boste uporabili marinado, boste dobili aromatičen, sladek in neverjetno okusen kebab:
- piščančji file – 1 kg;
- med – 60 gr;
- česen – 3 stroki;
- gorčični grah – 2 čajni žlički;
- limona – 1 kos;
- oljčno olje – 2 žlici;
- sol – po okusu.
Česen zdrobimo, iz limone iztisnemo sok in vse skupaj zmešamo s preostalimi sestavinami. V marinado dodajte piščanca, narezanega na kose, in ga pustite stati nekaj ur.
Da piščančji kebab ne bi bil suh, ga je treba pravilno marinirati in ocvreti / foto depositphotos.com
Kako ne narediti suhega šiš kebaba – flyhacks
Da šiš kebab ne bo suh, potrebujete pravo meso, dobro marinado in način priprave.
Kebaba ne pecite na odprtem ognju – zažgal se bo, še preden bo pripravljen. Žar naj bo iz tlečega oglja, bela patina na njem je odličen čas za peko. Ne pozabite obračati mesa, da se enakomerno speče, vendar tega ne počnite prepogosto – kebab se lahko izsuši.
In še en listek, da bo vaš kebab mehak in ne suh: namesto odmrznjenega mesa uporabite sveže meso in dajte prednost mladim živalim.
Pomembno je tudi, da izberete prava drva. Najprimernejši so breza, hrast, jablana in lipa. Ne smemo pa uporabljati lesa iglavcev in odpadkov, kot so stare ograje, palete, pohištvo itd.
Meso za kebab lahko marinirate, da postane mehko / foto depositphotos.com
In nato kako narediti trdi kebab mehakče je že kuhan? Tudi to je mogoče. Na primer, če kuhano meso približno eno uro dušite v vodi v pečici. Prav tako lahko poskusite meso nekaj minut dušiti nad ogljem in mednje napeljati koščke svinjske masti. Meso lahko zmehčate tudi s sokom limone ali kivija (1:1).