Kako pripraviti popolnega pečenega piščanca: ni boljšega recepta od recepta Alison Roman

Ta recept se morda zdi zapleten, vendar je upravičen.

Recept za popolnega piščanca / kolaž Moje, foto: depositphotos.com, posnetek zaslona iz videa Youtube/@alisoneroman

Avtorica kuharskih knjig in razvijalka receptov Alison Roman ima neverjeten talent, da preproste jedi spremeni v pravi dogodek. Njeni recepti nikoli ne zahtevajo zapletenih tehnik ali težko dostopnih sestavin, vedno pa navdušijo z intenzivnim okusom.

Romanina kulinarična filozofija temelji na nepričakovanih, a harmoničnih kombinacijah okusov. Njen recept za piščanca v eni posodi s karamelizirano limono in datlji je kvintesenca njenega pristopa: preprostost, prefinjenost in rahla brezskrbnost, zaradi katerih je jed še bolj privlačna, piše Parade.

Zlata piščančja skorjica, do mehkega pečene limone in sočno sladki datlji medjool ustvarijo čudovito ravnovesje okusov: slano, sladko, rahlo grenko in hkrati polno arom – kot nalašč za veliko večerjo ali prijetno večerjo na samem.

Kako pripraviti pečenega piščanca po receptu Alison Roman

Romanova svojo jed opisuje kot “utelešenje vsega, kar si želite od piščanca”. S tehničnega vidika je recept brezhiben. Piščanec se pred pečenjem predhodno popeče v pekaču in dobi popolnoma hrustljavo skorjico. Kuhanje v istem loncu pa omogoča, da se vsi okusi prepletejo v neverjetno aromatično omako, ki jo boste želeli preliti čez vse.

Pečico segrejte na 220 °C. Celotnega piščanca (približno 1,8 kg) ali 1,4 kg piščančjih stegen izdatno začinite s kosher soljo in črnim poprom.

V velikem pekaču na srednje visoki temperaturi segrejte 1 žlico repičnega olja. Piščanca položite v ponev z nogami navzdol in ga rahlo pritisnite, da se koža enakomerno dotika površine. Brez mešanja pecite 5-8 minut, dokler koža ne postane zlata.

Ko je piščanec porumeneli, dodajte rezine limone in jih razporedite tako, da se dotikajo dna ponve. Počakajte, da na raztopljeni piščančji maščobi rahlo karamelizirajo – to bo trajalo približno 2 minuti.

Nato v ponev dodajte olupljeno in razpolovljeno šalotko (ali narezano rdečo čebulo), datlje brez semen, nekaj vejic svežega timijana ali origana in malo vode. Piščanca potresite z rdečimi poprovimi kosmiči, nato pa ga pokrijte s pokrovko.

Pekač prestavite v ogreto pečico in ga pecite 20-25 minut.

Nato odstranite pokrov in pecite še 20-25 minut – v tem času se bo prostornina tekočine zmanjšala, koža pa bo ostala zlata in hrustljava.

Piščanca pustite počivati 10 minut, nato ga prenesite na desko za rezanje in narežite na kose. Ponudite s karameliziranimi limonami, mehko šalotko in datlji.

Drugi zanimivi recepti

Moje je pred tem poročal, kako pripraviti čarobno francosko omako beurre monte. To je preprosta, a izvrstna maslena omaka. Pripravimo jo tako, da hladno maslo močno stepemo v vreli vodi.

Tudi, kako speči popoln brownie biskvit – preprost recept, ki je “zaokrožil” po spletu. Gre za kombinacijo brownijev in piškotov: sladica se izkaže kot nežna in raztegljiva kot browniji, vendar ima žvečljivo teksturo čokoladnih piškotov.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc