Kako pripraviti okusen pire krompir brez grudic: 5 skrivnosti za popolno prilogo

S čim pire krompir, kdaj dodati sol in kako se izogniti vodeni strukturi – odgovarjamo za Moje.

Kaj lahko dodate pire krompirju namesto mleka / depositphotos.com

Pire krompir – ena od možnosti za prilogo, ki skoraj vedno velja za zmagovalno. Odtenek je v tem, da je veliko odvisno od sorte krompirja – če ni okusen, bo pire krompir izpadel enako. Vendar sitija ni brezizhodna in Moje vam pove, kako pripraviti okusen pire krompir, tudi če nimate sreče s korenasto zelenjavo.

Prej smo govorili o tem, kaj lahko naredimo iz včerajšnjega krompirja.

Zakaj je pire krompir voden ali lepljiv – napake in skrivnosti

Pravilno pripravljen pire krompir ima kremasto teksturo in prijetno rumeno barvo. Njegova priprava je preprosta, vendar je pomembno poznati nekaj trikov, ki vam bodo pomagali navadno prilogo spremeniti v umetniško delo:

  • gomolje pred lupljenjem temeljito operite, sicer bo krompir vpil zemeljski vonj;
  • krompir takoj po lupljenju razrežite; če ga predolgo pustite v vodi, se škrob izpere;
  • krompir dajte v osoljeno vrelo vodo;
  • vodo nalijte tako, da popolnoma prekrije krompir, in ko zavre, kuhajte zelenjavo 20-25 minut pod pokrovko;
  • nikoli ne uporabljajte mešalnika ali kuhinjskega robota – samo tlačilko.

Ko je krompir kuhan, morate vodo odcediti in zelenjavo pretlačiti s paličnim mešalnikom. Šele nato v serijah dodajte maslo, vroče mleko ali vročo smetano. Ne dodajajte jih hladnih – pire krompir se bo zlepil in postal siv. Prav tako pire krompirja ne smete pripravljati vnaprej – bolje je, da ga pojeste takoj, sicer bo priloga sčasoma izgubila okus.

Nežen pire krompir – recept s smetano ali mlekom

  • krompir – 12 kosov
  • smetana – 12 skodelice ali mleko 1 skodelica;
  • maslo – 2 žlici;
  • sol – po okusu.

Krompir operite, olupite, še enkrat operite in skuhajte do mehkega. Vodo odcedimo, krompir pokrijemo z brisačo in ga na nizki temperaturi kuhamo v pari, dokler ne postane bel (tako bolje vpije smetano in maslo). Krompir zmečkajte, dodajte stopljeno maslo in premešajte. Nato prilijte vročo smetano (mleko) in rahlo stepite pire krompir. Na koncu solite in/ali dodajte svoje najljubše začimbe.

Zračni pire krompir – recept na osnovi vode

  • krompir – 1 kg;
  • maslo – 50 gr;
  • sol – po okusu;
  • rastlinsko olje – 50 g;
  • lovorjev list – 2 kosa;
  • začimbe – 6-8 kosov;
  • voda – 300-500 ml;
  • začimbe – po okusu.

V ponvi z debelim dnom segrejte maslo in rastlinsko olje ter vanjo položite surov krompir, narezan na kocke. Pražite jih, dokler ne postanejo rahlo zlati. Prilijte vodo, da bo rahlo prekrila krompir, dodajte lovorov list, poper in sol. Kuhajte, dokler se ne zmehča, nato odlijete 1 skodelico krompirjeve juhe, odstranite lovorjev list in poper. Krompir zmečkajte in dodajte še več juhe, da dobi pravo konsistenco.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 4 from 5 )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc