Proizvajalci izdelkov iz različnih cenovnih segmentov lahko ponaredijo maslo.
Kako preveriti naravnost masla / foto depositphotos.com
Ste kupili maslo, vendar okus ali barva vzbujata dvome o njegovi kakovosti in naravnosti? Moje vas bo naučil, kako preveriti maslo doma.
Samo lani se je maslo v Ukrajini podražilo za 22 %. Danes je cena pakiranja masla, ki tehta približno 200 gramov, v supermarketih – od 59 do 87 grivn. Vse več proizvajalcev bo morda začelo prodajati ponaredke, saj želijo prihraniti denar. Cena pri tem ne igra vloge: tako proizvajalci “dražjega” masla kot tudi proizvajalci cenejših različic lahko na etiketo vtaknejo mešanico maščob neznanega izvora in o tem ne povedo niti besede.
Prej smo vam že povedali, kako lahko doma preverite kakovost skute. Zdaj pa razumemo, kako prepoznati pravo maslo, da ne bomo izgubljali denarja z nakupom ponarejenega masla.
Kako preveriti maslo v vodi – enostaven test z vrelo vodo
Test v vroči vodi je eden najučinkovitejših. Kakovostno maslo bi se moralo v njej popolnoma raztopiti in se obarvati v mlečno barvo. Pozor: olje se mora raztopiti brez oborine in še bolj brez “kosmičev”. Njihova prisotnost je zelo slab znak.
Preverjanje masla z zamrzovanjem
Pravo kakovostno maslo pri nizkih temperaturah preprosto “zamrzne”. Če so v njem rastlinske maščobe, se to ne bo zgodilo. Zato je eden najučinkovitejših načinov za preverjanje naravnosti masla njegovo zamrzovanje. Poskusite sesekljati zamrznjeno ploščico masla. Če pod nožem namesto gladkih plasti vidite maslene drobtine, je to zanesljiv znak dobrega masla.
Kako preveriti maslo v ponvi
Kako prepoznati pravo maslo / ilustracija depositphotos.com
Odličen način za preverjanje tega izdelka je neposredno med kuhanjem. Opazujte, kako se izdelek, ki ste ga kupili, obnaša pri segrevanju. Dobro maslo, ki ga vržete v segreto ponev, bo imelo prijeten mlečni okus in ustvarilo značilno kremo.
Kako testirati maslo z jodom in manganom
Obstaja tudi več načinov, kako preveriti maslo s pomočjo farmacevtskih sredstev – joda in mangana. Obe metodi nista dovolj informativni, vendar imata pravico do življenja.
Mangan vam bo pomagal ugotoviti, ali je v maslu rastlinska maščoba. Raztopini mangana dodajte olje in preverite, ali se barva spremeni. Če tekočina postane svetlejše barve, vaše olje vsebuje le živalske maščobe.
Z jodom boste lahko ugotovili, ali je v sestavi poceni palmovo olje. Olju, raztopljenemu v vroči vodi, dodajte jod in opazujte reakcijo. Naravni proizvod ne bo reagiral, po nekaj urah pa ne bo nobenih sledi joda. Če je raztopina postala rjava – slaba novica, najverjetneje imate pred seboj ponarejen izdelek.