Kako pravilno speči hrano v foliji: 5 skrivnosti okusne večerje

Na katero stran položiti folijo, da se ne zažge, in kaj še morate vedeti o tem postopku – preberite v članku Moje.

Na kateri strani pečemo zelenjavo in drugo hrano v foliji / depositphotos.com

Peka hrane v foliji je eden izmed najbolj priljubljenih načinov peke. Zanj se odločajo ljubitelji zdrave prehrane, saj folija ohranja uporabne lastnosti izdelkov in omogoča hitro pripravo. Moje vam bo povedal, kako pravilno speči krompir, meso in zelenjavo v foliji.

Prej smo govorili o tem, kaj lahko nadomesti papir za peko.

Na kateri strani folije pečemo meso ali drugo hrano – nasveti

Da bi pravilno uporabljali folijo in vedno dobili okusno večerjo, je pomembno razumeti, da folije ne smete uporabljati za kuhanje v mikrovalovni pečici.. Svetleči material bo preprosto odbil mikrovalove, hrana v njem pa bo ostala surova. Poleg tega lahko folija povzroča iskre.

Koristen Lifehack: Morda niste vedeli, vendar obstajajo različne debeline folije, zato je namenjena za različne namene:

  • 9 µm debela folija – samo za shranjevanje hrane;
  • 11 µm debela folija – za peko v pečici;
  • 14 µm debela folija – za peko na žaru ali na ražnju.

Sijajni material mimogrede izgubi svoje uporabne lastnosti, ko pride v stik s kislinami. Ne more več ščititi pred vdorom vode, maščob, plinov, mikroorganizmov in ultravijoličnega sevanja. Zaradi tega živil ali jedi s kislim okusom ni priporočljivo dalj časa hraniti v foliji.

Kako poskrbeti, da se meso ne prilepi na folijo – flyhacks

Če po kuhanju ne želite odtrgati folije s hrane, si zapomnite, da hrano zavijte tako, da je svetleča stran obrnjena navznoter, matirana stran pa navzven. Poleg tega je treba izdelke, kot je meso, pravilno zaviti:

  • list folije prepognite na pol;
  • meso položite na eno polovico folije;
  • pokrijte z drugo polovico, pri čemer se izogibajte napetosti;
  • zavijte robove vzdolž daljše stranice;
  • naredite dva podobno tesna šiva na straneh.

Da bi hitro razumeli, kako skupaj speči krompir in meso v foliji, vedite, da morate na folijo najprej položiti zelenjavo, nato pa svinjino, piščanca ali govedino. Pomembno je tudi, da pri pečenju jedi ohranjate pravo temperaturo – takrat se ne bodo prijele in ne bodo suhe.

Optimalna temperatura pečice za peko mesa je 170 °C, za perutnino 160 °C, za ribe pa 145 °C. Če želite rjavo skorjico, odvijete folijo 5-7 minut, preden je jed pripravljena, in nadaljujete peko nepokrito.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc