Kako pravilno skuhati riž, da se ne prilepi: razmerja in finese priprave

Včasih se kaša kljub vsemu trudu zlepi in postane popolnoma neužitna. Povedali vam bomo, kako skuhati riž.

Kaša se bo izkazala za okusno, če poznate vse subtilnosti / foto depositphotos.com

Vsakdo ima trenutke, ko se ne želi ukvarjati s kosilom ali večerjo. V tem primeru vzamemo nekaj beljakovin (meso/ribo) in k njim skuhamo kašo. Vendar se tudi pri tako preprosti zadevi pojavljajo pasti. Razmislimo o tem, kako pravilno skuhati riž in koliko.

Kako pravilno skuhati riž – pomembne subtilnosti

Za začetek morate pripraviti ključno sestavino. V skladu s priporočili riž 5-7-krat sperite v hladni vodi, da se znebite morebitnih nečistoč in odstranite odvečni škrob.

Za kuhanje velja uporabiti posodo z debelim dnom, ki se bo enakomerno segrela in nato toploto razporedila po jedi.

Kako skuhati riž – razmerja

Če se želite izogniti tehtnici, je vse lažje izmeriti z merilno skodelico ali celo kozarcem. Koliko vode potrebujete za 1 skodelico riža? Za to količino žita potrebujemo 2,5 skodelice vode. Natanko toliko bo riž absorbiral in dosegel popolno konsistenco.

Kako kuhati riž – v vreli vodi ali ne?

Riž po spiranju prelijemo s hladno vodo in ga na minimalnem ognju kuhamo 20 minut. V tem času ne smete dvigniti pokrova ali ga mešati. Vedno je bolje, da končne jedi začinite v stanju pripravljenosti. Če je vse jasno s soljo, je treba uporabiti beli poper – dal bo želeno pikantnost, okus in hkrati ne bo vplival na videz.

Prej smo že delili nasvete o tem, kako izbrati popoln riž za polnjeno zelje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc