Včasih se kaša kljub vsemu trudu zlepi in postane popolnoma neužitna. Povedali vam bomo, kako skuhati riž.
Kaša se bo izkazala za okusno, če poznate vse subtilnosti / foto depositphotos.com
Vsakdo ima trenutke, ko se ne želi ukvarjati s kosilom ali večerjo. V tem primeru vzamemo nekaj beljakovin (meso/ribo) in k njim skuhamo kašo. Vendar se tudi pri tako preprosti zadevi pojavljajo pasti. Razmislimo o tem, kako pravilno skuhati riž in koliko.
Kako pravilno skuhati riž – pomembne subtilnosti
Za začetek morate pripraviti ključno sestavino. V skladu s priporočili riž 5-7-krat sperite v hladni vodi, da se znebite morebitnih nečistoč in odstranite odvečni škrob.
Za kuhanje velja uporabiti posodo z debelim dnom, ki se bo enakomerno segrela in nato toploto razporedila po jedi.
Kako skuhati riž – razmerja
Če se želite izogniti tehtnici, je vse lažje izmeriti z merilno skodelico ali celo kozarcem. Koliko vode potrebujete za 1 skodelico riža? Za to količino žita potrebujemo 2,5 skodelice vode. Natanko toliko bo riž absorbiral in dosegel popolno konsistenco.
Kako kuhati riž – v vreli vodi ali ne?
Riž po spiranju prelijemo s hladno vodo in ga na minimalnem ognju kuhamo 20 minut. V tem času ne smete dvigniti pokrova ali ga mešati. Vedno je bolje, da končne jedi začinite v stanju pripravljenosti. Če je vse jasno s soljo, je treba uporabiti beli poper – dal bo želeno pikantnost, okus in hkrati ne bo vplival na videz.
Prej smo že delili nasvete o tem, kako izbrati popoln riž za polnjeno zelje.