Kako pravilno ocvreti čebulo in zakaj jo ocvremo: koristni nasveti

Ocvrta čebula je pogosta sestavina različnih jedi, kako dolgo jo cvremo, pa je odvisno od namena priprave.

Kako ne prekuhati čebule – pomembno vprašanje pri njeni pripravi / foto depositphotos.com

Ocvrta čebula – pomembna sestavina, ki se uporablja pri pripravi različnih jedi in izboljša njihov okus. Njena priprava je zelo preprosta in hitra, vendar je najpomembnejše, da čebule ne prekuhamo.

Za cvrtje čebule se najpogosteje uporabljata čebula ali korenina pora. Pri cvrtju dobi zlato barvo, bo mehka in sladka po okusu.

Prej smo govorili o tem, kako pravilno zlato ocvreti čebulo za različne jedi.

Kako ocvreti čebulo – nasveti

Pred kuhanjem čebulo olupite in ji odrežite rep. Narežemo jo na kocke, obročke ali polobročke.

Optimalno jo ocvremo na ponvi. Za eno glavo uporabite približno 2-2,5 žlice olja. Pri cvrtju čebule vzemite prečiščeno rastlinsko olje, ki ste ga predhodno dobro segreli – to je potrebno, če želite dobiti hrustljavo zelenjavo.

Čebulo pražimo do zlate skorjice pet do sedem minut in ves čas mešamo.Čebulo med cvrtjem, ko se zlato obarva, posolimo, nato pa ponev s pokrovom odstavimo.

Če je treba čebulo prepražiti, da postane sladka – dovolj je, da med kuhanjem dodamo malo sladkorja. Ena žlica zadostuje za približno 5 čebul. Hkrati je pomembno, da ne pozabite na malo soli za uravnoteženje okusa.

Preberi tudi:

Treba je omeniti, da v svetovnem merilu ni pomembno, na katerem olju je bolje cvreti čebulo, vse je odvisno le od zastavljenih ciljev.

Na primer, mleto meso lahko ocvremo na maslu (dovolj je 5 minut). Potem ko ste zmešali maslo in rastlinsko olje, pa jo lahko ocvrete za juho (sedem do deset minut na srednji temperaturi). Nerafinirano oljčno olje je dobro za dolgo karamelizacijo čebule, ki bo trajala nekaj več kot pol ure.

Da pa bo čebula prozorna, jo pražite zelo kratek čas – nekaj minut, dokler iz nje ne izhlapi vlaga. Ne pozabite nenehno mešati in pravočasno odstaviti z ognja. Če boste pretiravali, bo že začela dobivati zlato barvo.

Mimogrede, še en koristen nasvet, kako ocvreti čebulo, da ne bo imela vonja. To storite tako, da skoraj pripravljeni ocvrti čebuli dodate eno ali dve žlici vina. Alkohol bo hitro izhlapel, okus pa bo postal prijeten.

Če želite, da bo čebula prozorna, jo cvrite zelo kratek čas / foto depositphotos.comČe želite, da bo čebula prozorna, jo prepražite zelo kratek čas / foto depositphotos.com

Ali je mogoče ocvreti zeleno čebulo – nianse

Veliko ljudi je navajenih cvreti navadno čebulo, vendar lahko včasih toplotno obdelamo tudi zeleno čebulo. Vendar jo je treba cvreti le kratek čas, če jo pretiravamo, bo postala brez okusa.

Za cvrtje takšne čebule na srednji temperaturi bo dovolj dobesedno nekaj minut. Dobro se bo podala k jajčnim jedem, kot so omleta ali umešana jajca. Uporabite jo lahko tudi kot eno od sestavin za nadev v pite ali ocvrtke.

Rahlo ocvrta zelena čebula se uporablja kot nadev / foto depositphotos.comRahlo ocvrta zelena čebula se uporablja kot nadev / foto depositphotos.com

Ocvrta čebula – recept

To je zelo preprost prigrizek, za katerega potrebujete moko, čebulo, mleko, malo soli in rastlinsko olje za cvrtje.

Zelenjavo je treba olupiti, narezati in razdeliti na kolobarje, jih povaljati v moki in mleku s soljo ter cvreti v cvrtniku pri 190 stopinjah do zlate barve. Druga možnost je, da narezano čebulo pustimo v mleku in soli 10-15 minut, preden jo pomočimo v moko. Po cvrtju pustimo, da se olje odcedi, še vročo malo posolimo, in to je to – jed je pripravljena. Postrežemo jo lahko z najljubšimi omakami po okusu.

Ocvrto čebulo lahko postrežemo z omakami po okusu / foto depositphotos.comOcvrto čebulo lahko postrežemo z nekaterimi omakami po okusu / foto depositphotos.com

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc