Da bi bili kotleti sočni in kaj lahko dodamo mletemu mesu, da ne razpade – obstaja več življenjskih napak.
Kuhajte sočne in mehke kotlete – sanje vsakega kuharja / foto depositphotos.com
Sočni in okusni kotleti so pokazatelj prave kulinarične spretnosti. Navsezadnje vsaka gospodinja sanja o tem, da bi se naučila kuhati kotlete tako, da med kuhanjem ne bi razpadli.
Da bi bili kotleti sočni in kaj lahko dodamo mletemu mesu, da ne razpade – obstaja nekaj življenjskih napak.
Če ste se spraševali, kako pripraviti mletega mesa – tukaj imate pravi recept za kotlete:
- Meso (po okusu) – 1 kg;
- Čebula – 1 kos.
- Kruh ali hlebec – 200 g.
- Mleko – 250 ml.
- Voda – 200 ml.
- Sol, mleti črni poper – po okusu.
Kruh napolnite z mlekom in ga pustite nekaj minut, da vpije mleko. Meso, čebulo in kruh zmeljite v mlinčku za meso. Po okusu dodajte sol in mleti črni poper.
Mešanico dobro premešajte, da postane homogena. V serijah prilijte vodo (morda boste potrebovali nekoliko manj vode). Vsaj 10 do 15-krat stepite mleto meso.
Dajte mlince v hladilnik za vsaj pol ure ali eno uro, najbolje za 3-4 ure.
Oblikujte kotlete in jih povaljajte v moki ali drobtinah. Na vsaki strani jih cvremo 5-7 minut.
Če niste prepričani, da so kotleti v notranjosti pečeni, jih položite v model in jih za 10 minut postavite v pečico pri 180 stopinjah. Ali pa jih položite v ponev, prilijte malo vode in jih 10 min dušite na štedilniku.
Hkrati, če ste razmišljali o tem, kaj dodati k mletemu mesu za kotlete namesto čebule ali kruha, velja upoštevati, da bodo prav dodatki v obliki čebule in kruha poskrbeli za sočnost kotletov.
Poleg tega je za kotlete najbolje vzeti file ali plečeta, ne pa hrbtnega dela šunke. In ne pozabite, dlje ko boste mešali mleto meso, bolj zračni in zato sočni bodo kotleti.
Da pa se kotleti pri cvrtju ne bi razpadli, jih je pred položitvijo na ponev zaželeno pomočiti v jajčni beljak.
Nekateri v mletje kotletov dodajo jajca, vendar jih ne sme biti preveč. Za 1 kg mesa zadostujejo 2-3 kosi. Jajca ne veljajo za obvezno sestavino, saj lahko končnim kotletom dodajo togost. Če želite dodati jajca, je najbolje, da v mleto meso vmešate le rumenjak.
Kaj se zgodi, če v kotlete ne damo jajca – obstaja nevarnost, da med cvrtjem razpadejo. S čim pa nadomestiti jajce v kotletih, če ga nimate pri roki? V kotlete lahko namesto jajc damo pire kuhan krompir (eno jajce ustreza trem žlicam krompirjeve mase); pusto majonezo (dve žlici); kuhan okroglozrnat riž (tri ali štiri žlice); nariban trdi sir (50 gramov); parjene ovsene kosmiče (žlica s polžkom kosmičev in tri žlice vrele vode, čas nabrekanja – 10 minut). Samo eno od teh sestavin lahko dodamo kotletom za lepljivost.
Krompir, majonezo, sir, kosmiče lahko dodamo neposredno k zvitemu mletemu mesu, riž je bolje speljati skozi mesni mlinček z ostalimi sestavinami.
Pomembno si je zapomniti, da ni dovolj, da masi mletega mesa dodamo sestavino za lepljenje, temveč jo je treba tudi temeljito premešati in stepati.